Sve što trebate znati o rasi engleski hrt – vaš vodič

Psi
Engleski-hrt-sve-sto-treba-da-znate-osobine

Engleski hrt je rasa poznata po svojoj neverovatnoj brzini, gracioznosti i eleganciji. Ovi psi su stekli reputaciju trkačkih šampiona, a njihova atletska građa i aerodinamična putanja kretanja impresioniraju svakog posmatrača.

Ako razmišljate o usvajanju engleskog hrta, preporučuje se da se obratite uglednom uzgajivaču ili azilu. Uzgajivači mogu pružiti korisne informacije o rasi i pomoći vam da pronađete psa koji odgovara vašem životnom stilu.

Osobine ove rase

Muški hrt u prosjeku dostiže visinu od 71 do 76 cm i težinu od 30 do 32 kg, dok su ženske hrtice visoke 69 do 71 cm i teške 27 do 30 kg. Dlaka psa je kratka i fina, a boja može varirati od crne, bele, crvene, plave, smeđe, zemljane do tigraste, često u kombinaciji sa belom.

Engleski hrt je rasa koja zahteva iskusnog vlasnika. Oni su inteligentni i osetljivi psi koji zahtijevaju odgovarajuću obuku i socializaciju od najranijeg uzrasta.

Ovi psi imaju visoke energetske potrebe i uživaju u dužim šetnjama i igri na otvorenom prostoru.  Preporučuje se da ih se šeta najmanje jedan sat dnevno.

Nega engleskog hrta je relativno jednostavna. Treba ih češljati jednom nedeljno kako bi se uklonila uginula dlaka i održala zdrava koža i dlaka.

Kupanje je potrebno samo povremeno, ovisno o tome koliko se često prljaju. Engleski hrt je odan i ljubazan pas koji može biti odličan porodični ljubimac.

Oni su poznati po tome da su mirni i ne previše glasni, a dobro se slažu i sa drugim kućnim ljubimcima uz odgovarajuću obuku.

Nega i socijalizacija

Sve-sto-trebate-znati-o-rasi-engleski-hrt-nega

Engleski hrt je predivan pas koji zahteva minimalnu negu kako bi ostao zdrav i sretan. Redovno četkanje dlake jednom nedeljno pomaže u održavanju njenog sjaja i sprečavanju zapetljavanja.

Takođe je važno održavati dobru oralnu higijenu, redovno perite zube psa. Nokti treba da se obrežu kada postanu predugi, a uši i telo treba redovno pregledati zbog bilo kakvih znakova infekcije ili iritacije.

Socijalizacija je ključna za ovog psa kako bi postao dobro prilagođen i socijalno sposoban pas. Štene treba izložiti različitim prizorima, zvucima, drugim psima i ljudima kako bi steklo poverenje i razvilo socijalne veštine.

Rana socijalizacija treba da počne od trenutka kada štene dođe u dom, a stručna pomoć je preporučljiva za neiskusne vlasnike kako bi se pravilno vodio proces socijalizacije. Engleski hrt je obično dobar sa decom, ali uvek je potreban nadzor tokom igre kako bi se izbegle povrede.

Takođe mogu dobro živeti sa drugim psima i mačkama ako su odgajani zajedno od malih nogu. Važno je pružiti pravilnu obuku i postaviti granice kako bi se osiguralo harmonično suživot sa drugim životinjama u domu.

Sa pravilnom negom i socijalizacijom, pas iz ove rase će biti srećan i zdrav član porodice koji će vam pružiti mnogo ljubavi i radosti.

Potrebna nega Potrebna socijalizacija
Redovno četkanje dlake jednom nedeljno Izlaganje šteneta različitim prizorima, zvucima, psima i ljudima
Redovno pranje zuba za održavanje oralne higijene Početak socijalizacije od trenutka dolaska šteneta u dom
Pravilno skraćivanje noktiju Stručna podrška za neiskusne vlasnike
Pregled ušiju i tela radi otkrivanja infekcija ili iritacija

Zdravlje rase

Sve-sto-trebate-znati-o-rasi-engleski-hrt-dresura

Engleski hrt općenito je zdrava rasa, ali kao i kod svih pasa, postoje određeni zdravstveni problemi na koje treba biti svjestan. Neki od najčešćih zdravstvenih problema kod ove rase uključuju:

  • Očne bolesti: Engleski hrt je skloniji određenim očnim bolestima, kao što su progresivna atrofija mrežnice (PRA) i displazija mrežnice. Ove bolesti mogu dovesti do gubitka vida kod pasa.

  • Gluvoća: Ovaj pas može biti genetski predisponiran da izgubi sluh. Važno je testirati pse na gluvoću kako bi se identifikovali pogođeni psi i sprečilo širenjenje specifičnog gena.

  • Displazija kukova: Displazija kukova je stanje u kojem je zglob kuka nepravilno formiran, što može dovesti do bolova i artritisa.

  • Alergije: Pas ove rase može biti alergičan na različite stvari, poput hrane, polena i buva. Alergije mogu uzrokovati različite simptome, kao što su svrbež, crvenilo kože i problemi s probavom.

Važno je redovno voditi engleskog hrta na veterinarske preglede kako bi se otkrili i liječili bilo kakvi zdravstveni problemi u ranoj fazi. Takođe je važno održavati psa na zdravoj prehrani i optimalnoj težini kako bi se smanjio rizik od zdravstvenih problema.

Rasa u Srbiji

Sve-sto-trebate-znati-o-rasi-engleski-hrt-bolesti

Engleski hrt je relativno retka rasa u Srbiji, ali postoji nekoliko uzgajivača koji selektuju ove pse. Ako razmišljate o usvajanju ovog psa, važno je pronaći uglednog uzgajivača koji može pružiti informacije o zdravlju i temperamentu roditelja šteneta.

Takođe je važno posetiti uzgajivača i upoznati štene pre nego što donesete odluku o usvajanju. Engleski hrt može biti odličan izbor za aktivne vlasnike koji traže inteligentnog, ljubaznog i gracioznog psa.

Međutim, važno je znati da ovi psi zahtevaju odgovarajuću negu, obuku i socijalizaciju kako bi bili zdravi i srećni.

Često postavljana pitanja

Koliko često treba šetati engleskog hrta?

Engleski hrt zahtijeva najmanje jedan sat šetnje dnevno. Ovi psi imaju visoke energetske potrebe i uživaju u dužim šetnjama i igri na otvorenom prostoru.

Da li je ovo dobar pas za porodicu?

Pas ove rase može biti odličan porodični ljubimac. Oni su poznati po tome da su mirni i ne previše glasni, a dobro se slažu i sa drugim kućnim ljubimcima uz odgovarajuću obuku. Međutim, važno je napomenuti da su ovi psi veliki i aktivni, pa možda nisu idealni za porodice s vrlo malom decom.

Koliko je dug životni vek ovog psa?

Životni vek psa ove rase je u proseku 10-13 godina.

Da li je lako vežbati engleskog hrta?

Engleski hrt je inteligentna rasa koja se relativno lako vežba. Međutim, važno je započeti obuku od najranijeg uzrasta i biti dosledan. Ovi psi su osetljivi i najbolje reagiraju na pozitivne metode dresure.

Koliko često treba kupati ovog psa?

Engleskog hrta ne treba kupati prečesto. Prečesto kupanje može oštetiti njihovu kožu i dlaku. Jednom mesečno kupanje je uobičajeno dovoljno. Međutim, ako se često prljaju, možda ih ćete trebati kupati češće.

Da li je engleski hrt podesan za boravak u stanu?

Engleski hrt može živeti u stanu, ali imaju visoke energetske potrebe i trebaju dovoljno prostora za kretanje. Ako živite u stanu, važno je da im pružite dovoljno vežbe i mentalne stimulacije. Stan ili kuća su više preporučljivi manjim rasama, sto ovaj pas svakako nije.

Zaključak

Engleski hrt je veličanstvena rasa poznata po neverovatnoj brzini, graciji i eleganciji. Ovi psi stekli su reputaciju trkača, a njihova atletska građa i aerodinamičan hod impresioniraju svakog posmatrača. Uz pravilnu negu, obuku i socijalizaciju, pas može biti divan pratilac.

Pas ove rase može biti odličan izbor za aktivne vlasnike koji traže inteligentnog, osećajnoj i gracioznog psa. Međutim, važno je biti svestan da ovi psi zahtevaju pravilnu negu, obuku i socijalizaciju kako bi bili zdravi i srećni.