Najbolje rase pasa koji vole da trče sa vlasnikom: Psi koji vole brz tempo

Psi
Man-Running-with-Labrador-Retriever

Ako ste ljubitelj trčanja, a u isto vreme želite malo da aktivirate svog psa, imam savršeno rešenje za vas – krenite zajedno da trčite! Trčanje može biti sjajan način da provodite više vremena sa svojim psom, dok ujedno činite i nešto korisno za njegovo zdravlje.

Međutim, javlja se pitanje da li su sve rase pasa pogodne za tako nešto?  U ovom vodiču, istražićemo različite rase pasa koje su po prirodi sklone fizičkoj aktivnosti, te bi bile idealan partner za trčanje.

1. Labrador retriver

da li Labrador voli da trci sa vlasnikom

Labrador retriveri su jedna od najpopularnijih rasa pasa, a to nije bez razloga. Ovi prijateljski psi su izvanredni trkači i vole da provode vreme napolju sa svojim vlasnicima. Labrador retriveri su srednje veličine, snažni i izdržljivi, što ih čini savršenim partnerima za trčanje na duže staze.

Pored toga, njihova poslušnost olakšava vođenje na povodcu dok trčite.

2. Border koli

Border Koli

Border koli su poznati po svojoj inteligenciji i energiji. Ovi psi su vrlo agilni i vole da budu fizički aktivni. Trčanje je odličan način da iskoristite tu energiju. Border koli će vas motivisati da držite tempo i pružiće vam odlično društvo tokom trčanja.

Budući da su veoma pametni, brzo će naučiti komande i pridržavati se vaših uputstava na stazi.

3. Vajmaraner

Vajmaraner

Vajmaraneri su prepoznatljivi po svojoj eleganciji i atletskoj građi. Ovi psi su rođeni trkači i izuzetno su brzi. Ako volite brze trke ili sprintove, vajmaraner može biti odličan izbor za vas.

Međutim, važno je napomenuti da su vajmaraneri veoma energetski zahtevni, pa će im trebati puno trčanja kako bi zadovoljili svoje potrebe.

4. Dalmatinac

Dalmatinac

Dalmatinci su poznati po svojim karakterističnim tufnama i ljubaznom temperamentu. Veoma su izdržljivi i vole da budu aktivni. Trčanje sa dalmatincem može biti zabavno iskustvo za obe strane.

Dalmatinci su takođe veoma odani i vole da budu u blizini svojih vlasnika, pa će vam biti odličan partner prilikom trčanja.

5. Beli švajcarski ovčar

Beli svajcarski ovcar

Beli švajcarski ovčar je prelepa rasa pasa koja voli fizičku aktivnost. Ovi psi su snažni i izdržljivi, a takođe su i veoma inteligentni. Trčanje sa belim švajcarskim ovčarom može biti odličan način da iskoristite njihovu energiju i istovremeno uspostavite snažnu vezu sa svojim psom.

Oni su takođe dobri čuvari, tako da će vas i štititi dok vam prave drustvo.

6. Australijski ovčar

Australijski ovcar

Australijski ovčar je poznat po svojoj brzini, agilnosti i izdržljivosti. Ovi psi su odlični trkači i vole da budu aktivni. Trčanje sa australijskim ovčarom može biti izazovno, ali veoma zabavno iskustvo. Uživaćete u zajedničkim trkačkim avanturama!

Kako da pripremite vašeg ljubimca za trčanje?

Pre nego što krenete da trčite sa svojim psom, važno je da se pobrinete da su oni fizički spremni za ovu aktivnost. Evo nekoliko koraka koje treba preduzeti kako biste ga pripremili:

  1. Redovne šetnje: Pre nego što krenete sa trčanjem, osigurajte da vaš pas redovno šeta i vežba. To će im pomoći da izgrade izdržljivost i pripreme se za trčanje.
  1. Veterinarski pregled: Preporučljivo je da se posavetujete sa veterinarom kako biste se uverili da vaš pas nema zdravstvenih problema koji bi ga sprečavali da trči. Veterinar će vam takođe pružiti savete o tome koliko je trčanje bezbedno za vašeg psa, posebno ako je reč o mladim ili starijim psima.
  1. Pravilna ishrana: Hranite svog psa kvalitetnom hranom koja će im pružiti energiju potrebnu za trčanje. Obratite pažnju na količinu hrane i prilagodite je nivou fizičke aktivnosti vašeg psa.
  1. Postepeno povećavajte intenzitet: Nemojte odmah započinjati sa dugim i brzim trčanjem. Počnite sa kraćim trčanjem i postepeno povećavajte intenzitet kako bi se vaš pas prilagodio.
  1. Pronađite odgvovarajući povodac i opremu: Koristite odgovarajući povodac i opremu za trčanje sa psom. Prava oprema će vam pomoći da ostanete bezbedni tokom trčanja i da održite kontrolu nad vašim psom.

Kako započeti trčanje?

Kada ste pripremili svog ljubimca, možete krenuti sa trčanjem. Kao što smo već napomenuli, počnite sa laganim trčanjem kako bi se vaš pas prilagodio. Postepeno povećavajte tempo i udaljenost kako biste izgradili izdržljivost. Koristite komande.

Naučite svojeg psa osnovnim komandama poput “stani”, “dođi”, i “kreni”. Ovo će vam pomoći da zadržite kontrolu nad njim i sprečite neželjeno ponašanje. Obezbedite dovoljno vode. Uverite se da imate dovoljno vode kako za sebe, tako i za svog psa tokom trčanja, posebno tokom toplijih dana.

Hidratacija je ključna za održavanje energije i zdravlja. Ne zaboravite da pravite pauze tokom trčanja kako bi vaš pas mogao da se odmori i osveži. Ovo je posebno važno tokom dužih trka.

Ono što je možda i najbitnije jeste da budete obazrivi i posmatrate vašeg ljubimca. Obratite pažnju da li pokazuje bilo kakve znakove umora ili nelagodnosti. Ako primetite da su preumorni ili da imaju problema sa disanjem, prekinite trčanje i odvedite ih kući.

Pitanja i Odgovori

Kako da znam da je moj pas spreman za trčanje?

Vaš pas je spreman za trčanje ako je fizički aktivan, redovno vežba i nema zdravstvenih problema koji bi ga sprečavali. Preporučuje se konsultacija sa veterinarom kako biste dobili potvrdu o njihovoj sposobnosti za trčanje.

Da li je svaka rasa pasa pogodna za trčanje?

Ne, neki psi, poput buldoga, imaju anatomiju koja ih čini manje pogodnim za brzo trčanje. Važno je izabrati rasu koja je prirodno sklona fizičkoj aktivnosti i ima izdržljivost za trčanje.

Koliko često treba da trčim sa svojim psom?

Učestalost trčanja zavisi od rase, starosti i nivoa energije vašeg ljubimca. Uglavnom, dva do tri puta nedeljno je dovoljno za početak. Važno je prilagoditi intenzitet i trajanje trčanja u skladu sa potrebama vašeg psa.

Kako da prepoznam znakove umora kod svog psa tokom trčanja?

Znakovi umora mogu uključivati usporen hod, teškoće pri disanju, prekomerno lučenje pljuvačke ili odbijanje psa da nastavi trčanje. Ako primetite ove znakove, obavezno prekinite trčanje i odmorite se.

Da li je trčanje sa psom bezbedno tokom letnjih dana?

Trčanje po velikim vrućinama može biti opasno za pse. Visoke temperature mogu dovesti do pregrevanja i toplotnog udara. Preporučuje se trčanje rano ujutru ili kasno uveče kada su temperature niže i, naravno, ponesite dovoljno vode za hidrataciju.

Zaključak

Trčanje sa vašim ljubimcem može biti sjajno iskustvo koje će vam pomoći da ostanete aktivni i izgradite snažnu vezu sa svojim ljubimcem. Odabir prave rase pasa i pravilna priprema su ključni faktori za uspešno trčanje u dvoje.

Imajte na umu da svaki pas ima svoje granice, te budite pažljivi i vodite računa o njihovom zdravlju tokom trčanja. Ukoliko ste raymišljali da započnete ovu aktivnost sa vašim ljubmcem, ne oklevajte više ni sekund. Verujte mi da je to jedna od najbolji stvari koju možete da učinite kako za sebe tako i za svog psa. Srećno!