Najbolji psi za stan ili kuću: profesionalni vodič

Psi

Mnogi ljudi koji žele imati psa za ljubimca su preosetljivi na alergene koji se nalaze u psećoj dlaci, pljuvački i mokraći. Srećom, postoje rase pasa koje se vrlo malo ili nimalo linjaju i veoma su pogodne za vlasnike podložne alergijama.

Jorkširski terijer, jazavičar, pudla, ši-cu, patuljasti šnaucer, bostonski terijer, maltezer, havanezer, zapadnoškotski beli terijer i kovrdžavi bišon su neke od tih rasa. Ove rase pasa mogu biti odličan izbor za ljude koji žive u stanovima ili kućama i imaju alergije na pse.

Svaka rasa ima svoje karakteristike i zahteve, pa je važno prilagoditi izbor psa svojim potrebama i mogućnostima.

Kako odabrati pravog psa za stan ili kuću

Kada se odlučujete za psa koji će živeti u vašem stanu ili kući, postoje neki faktori koje trebate uzeti u obzir kako biste napravili pravi izbor. Veličina i temperament psa su važni faktori koji će uticati na prilagođavanje životu u zatvorenom prostoru.

Neke rase pasa se bolje snalaze u stanu, dok su druge više prilagođene životu u kući sa dvorištem. Takođe, važno je razmotriti koliko vremena i pažnje možete posvetiti svom psu.

Neke rase zahtevaju više fizičke aktivnosti i mentalne stimulacije, dok su druge manje zahtevne. Obratite se uzgajivačima ili stručnjacima za pse kako biste dobili savet i preporuke zasnovane na karakteristikama i potrebama određene rase.

Prilikom odabira psa za stan ili kuću, važno je sagledati i svoje mogućnosti i način života. Razmislite o tome koliko prostora imate, da li ste spremni da se posvetite redovnom šetanju i treniranju psa, kao i o mogućim alergijama ili drugim zdravstvenim uslovima koji mogu uticati na vaš izbor.

Rasa Pasa Linjanje Alergeni Temperament
Jorkširski terijer Minimalno Nisko Prijateljski, živahan
Jazavičar Nimalo Nisko Odlučan, hrabar
Pudla Minimalno Nisko Pametan, ljubazan
Ši-cu Minimalno Nisko Nezavisan, druželjubiv
Patuljasti šnaucer Minimalno Nisko Oštar, odan
Bostonski terijer Minimalno Nisko Veselo, prijateljski nastrojeno
Maltezer Minimalno Nisko Drag, ljubazan
Havanezer Minimalno Nisko Zabavan, privržen
Zapadnoškotski beli terijer Minimalno Nisko Živ, odan
Kovrdžavi bišon Minimalno Nisko Veseo, prijateljski nastrojeno

Jorkširski terijer: mali, ali odlučan

Najbolji-psi-za-stan-ili-kucu-jorksirski-terijer

Jorkširski terijer je pas koji se ističe svojom dugom, svilenkastom dlakom koja više liči na ljudsku kosu nego na tipičnu pseću dlaku. Ova karakteristika čini ih idealnim za one koji pate od alergija.

Prvi korak u brizi za Jorkširskog terijera je redovno četkanje, što pomaže u održavanju dlake čistom i smanjenju otpadanja. Drugi korak je kvalitetna ishrana koja može pomoći u održavanju zdravlja dlake.

Jazavičar: neustrašiv lovac

Najbolji-psi-za-stan-ili-kucu-jazavicar

Jazavičari su poznati po kratkoj i sjajnoj dlaci koja zahteva minimalno održavanje. Osim toga, oni su manje skloni linjanju u poređenju sa drugim rasama.

Redovno kupanje i četkanje su ključni za održavanje dlake jazavičara. Takođe, važno je i redovno pregledati njihove uši, jer su skloni problemima sa ušima zbog svoje građe.

Pudla: inteligentna i elegantna

Najbolji-psi-za-stan-ili-kucu-pudla

Pudle su jedna od najpopularnijih rasa za alergičare zbog svoje kovrdžave dlake koja ne otpada lako. Ova karakteristika smanjuje količinu alergena u domaćinstvu.

Pudle zahtevaju redovno šišanje i četkanje kako bi se njihova dlaka održala u dobrom stanju. Takođe, važno je posvetiti pažnju njihovoj aktivnoj prirodi i obezbediti im dovoljno vežbanja.

Ši-cu: drevni kineski car

Najbolji-psi-za-stan-ili-kucu-si-cu

Ši-cu ima dugu, gustu dlaku koja zahteva redovno održavanje, ali je njihovo linjanje minimalno. Ovo ih čini dobrim izborom za alergičare.

Osim redovnog četkanja, Ši-cu treba redovno kupati kako bi se njihova dlaka održala čistom i zdravom. Takođe, važno je redovno čišćenje očiju i nabora na licu.

Patuljasti šnaucer: mali, ali snažan

Najbolji-psi-za-stan-ili-kucu-snaucer

Patuljasti šnaucer ima žilavu, žičanu dlaku koja je otporna na linjanje. Ovo ih čini odličnim izborom za one koji žele psa, ali imaju alergije.

Redovno šišanje i četkanje su neophodni za održavanje dlake patuljastog šnaucera. Takođe, važno je održavati njihovu potrebu za mentalnom stimulacijom kroz igru i trening.

Bostonski terijer: američki džentlmen

Najbolji-psi-za-stan-ili-kucu-bostonski-terijer

Bostonski terijer ima kratku dlaku koja se lako održava i ne linja se previše, što ih čini prikladnim za alergičare. Osnovna briga za bostonskog terijera uključuje redovno četkanje i kupanje.

Takođe, važno je pratiti njihovu ishranu kako bi se izbegla prekomerna težina.

Maltezer: živahni pratilac

Najbolji-psi-za-stan-ili-kucu-maltezer

Maltezeri su poznati po svojoj dugoj, svilenkastoj dlaci koja ne linja, što ih čini odličnim izborom za alergičare. Redovno četkanje i šišanje su ključni za održavanje lepote i zdravlja dlake maltezera.

Takođe, važno je osigurati im redovne aktivnosti kako bi ostali srećni i zdravi.

Havanezer: kubanski šarm

Najbolji-psi-za-stan-ili-kucu-havanezer

Havanezeri imaju dugu, mekanu dlaku koja ne linja često, što ih čini prikladnim za ljude sa alergijama. Održavanje dlake havanezera uključuje redovno četkanje i povremeno šišanje.

Takođe, važno je pružiti im dovoljno društva i igre.

Zapadnoškotski beli terijer: mali vitez

Najbolji-psi-za-stan-ili-kucu-skotski-terijer

Zapadnoškotski beli terijer ima gustu dlaku koja ne linja često, što ih čini dobrim izborom za alergičare. Redovno četkanje i šišanje su neophodni za održavanje zdrave dlake zapadnoškotskog belog terijera. Takođe, važno je osigurati im dovoljno fizičke aktivnosti.

Kovrdžavi bišon: veseli kudravac

Najbolji-psi-za-stan-ili-kucu-kovrdzavi-bison

Kovrdžavi bišon ima kovrdžavu dlaku koja ne linja i ne proizvodi mnogo alergena, što ih čini idealnim za alergičare.

Redovno četkanje i šišanje su ključni za održavanje dlake kovrdžavog bišona. Takođe, važno je pružiti im dovoljno pažnje i ljubavi.

Kako napraviti izbor

Svaka od ovih rasa ima svoje jedinstvene osobine koje ih čine pogodnim za ljude sa alergijama. Međutim, važno je napomenuti da nijedna rasa nije u potpunosti “hipoalergena”.

Pre nego što donesete odluku, razgovarajte sa alergologom i provedite vreme sa psom kako biste bili sigurni da je to pravi izbor za vas.

Osobine koje treba uzeti u obzir pre izbora ljubimca

  • Jorkširski terijer – prijateljski i živahan, idealan za manje stanove ili kuće.
  • Jazavičar – odlučan i hrabar, dobro se prilagođava životu u stanu ili kući.
  • Pudla – pametna i ljubazna, odgovara vlasnicima koji žive u stanu ili kući.
  • Ši-cu – nezavisan i druželjubiv, pogodan za stanovanje u stanu ili kući.
  • Patuljasti šnaucer – oštar i odan, dobro se prilagođava životu u stanu ili kući.
  • Bostonski terijer – veselo i prijateljski nastrojeno, pogodan za stan ili kuću.
  • Maltezer – drag i ljubazan, dobar izbor za vlasnike stanova ili kuća.
  • Havanezer – zabavan i privržen, odgovara životu u stanu ili kući.
  • Zapadnoškotski beli terijer – živ i odan, dobro se prilagođava stanu ili kući.
  • Kovrdžavi bišon – veseo i prijateljski nastrojeno, pogodan za stan ili kuću.

Zaključak

Izbor psa koji odgovara vašem životnom prostoru i stilu je ključan, posebno za alergičare, za koje su rase poput jorkširskog terijera, pudle i maltezera idealne zbog niskog linjanja.

Razmotrite veličinu, temperament i vreme koje možete posvetiti psu, kao i vaše zdravstvene uslove. Odgovarajuća rasa može doneti radost i postati zdrav član porodice bez dodatnih briga.

Sa pažljivim izborom i razumevanjem potreba psa, možete učiniti vaš dom srećnim mestom za vas i vašeg novog ljubimca.