Sve što Trebate Znati o Ruskom Hrtu – Barzoju

Psi
Ruski hrt zivotni vek

Ruski hrt, poznat kao Barzoj, ima bogatu istoriju koja seže u 17. vek. Ova rasa potiče iz Rusije, gde su je prvobitno uzgajali za lov na vukove i druge velike životinje. Njegovo ime na ruskom jeziku znači “brz”, što odražava njegovu izuzetnu brzinu i agilnost.

Barzoji su bili omiljeni među ruskim aristokratama, a njihova elegancija i gracioznost činili su ih statusnim simbolom. Tokom Oktobarske revolucije, broj Barzoja u Rusiji drastično se smanjio, ali su preživeli zahvaljujući ljubiteljima ove rase u drugim delovima sveta.

Danas, Barzoj je poznat kao plemenit i elegantan pas, cenjen zbog svog jedinstvenog izgleda i karaktera.

Ključne informacije:

  • Visok i elegantan lovački pas.
  • Dlaka barzoja je svilenkasta i srednje dužine, dolazi u različitim bojama.
  • Zahteva negu svaki drugi dan.
  • Idealan je za vlasnike s iskustvom i može biti potrebna obuka za njihovu obuzdavanje.
  • Pas uživa u aktivnim šetnjama i potrebno mu je oko jednog sata šetnje dnevno.
  • Uz odgovarajuću negu i trening može biti odličan ljubimac.

Zašto Izabrati Ruskog Hrta – Barzoja?

Ruski hrt dresura

Ruski Hrt – Barzoj je izuzetno fascinantan pas sa svojim gracioznim izgledom, ali takođe ima odlične karakteristike koje ga čine popularnim ljubimcem. Oni su poslušni, inteligentni, verni i odani. Takođe su dobri s decom, mada može biti potrebna dodatna obuka za život s njima.

Ovo je pas koji voli šetnje i uživa u aktivnostima na otvorenom. Iako je velik, ruski hrt – barzoj može biti tih i prilagodljiv životu u stanu, pod uslovom da mu pružite dovoljno fizičke aktivnosti. Ako tražite elegantnog i impresivnog psa koji će biti odan član vaše porodice, ovo može biti odličan izbor.

Benefiti odabira Ruskog Hrta – Barzoja
Poslušnost
Inteligencija
Vernost
Dobroćudnost prema decom
Pristojan temperament
Prilagodljivost životu u stanu

Osim svojih divnih osobina, Ruski Hrt – Barzoj je i estetski privlačan pas. Njegov visok i elegantan izgled privlači pažnju i često izaziva divljenje drugih ljubitelja pasa. Njihova svilenkasta dlaka dolazi u različitim bojama i može biti prošarana, što dodatno doprinosi njihovoj lepoti.

Sa svojim graciosnim pokretima i ponosnom pojavom, Ruski Hrt – Barzoj će sigurno biti u centru pažnje gde god da se pojavi.

Ruski Hrt – Barzoj je kombinacija lepote, inteligencije i odanosti. Oni nisu samo prelep pas za gledanje, već su i verni članovi porodice koji će vam pružiti bezgraničnu ljubav i radost.

Kako bi se održala sreća i zadovoljstvo vašeg Ruskog Hrta – Barzoja, važno je pružiti mu dovoljno fizičke aktivnosti i mentalne stimulacije. Redovne šetnje i igre su neophodne kako bi se osiguralo da pas ostane zdrav i sretan. Ova rasa zahteva odgovornog vlasnika koji je spreman da mu posveti vreme i pažnju.

Ako ste spremni da pružite ljubav i brižnost koju zaslužuje, Ruski Hrt – Barzoj će vam uzvratiti neverovatnom odanošću i pružiti vam nezaboravno iskustvo sa svojom jedinstvenom ličnošću.

Fizičke karakteristike

Barzoj je visok, vitak pas sa dugom, svilenkastom dlakom.

  • Mužjaci ove rase mogu biti visoki od 75 do 85 cm, dok su ženke nešto manje, sa visinom od 68 do 78 cm.
  • Težina mužjaka varira od 34 do 48 kg, a ženki od 27 do 41 kg.

Dlaka Barzoja može biti u različitim bojama i kombinacijama, osim plave i čokoladno braon. Njihova dlaka je obično ravna, kovrdžava ili talasasta, sa karakterističnim “pantalonama” na zadnjim nogama i dugim resama na repu.

Ova rasa ima jedinstven izgled koji odražava njihovu aristokratsku prošlost i lovačku sposobnost. Njihova gracioznost i elegancija su uočljive u svakom pokretu, a njihova duguljasta glava i izduženo tijelo daju im prepoznatljiv i plemenit izgled. Oči su im obično tamne i duguljaste, a uši male i elegantno postavljene, što doprinosi njihovom plemenitom izrazu lica.

Barzoji su poznati po svom impresivnom vidnom polju od 270 stepeni, što je znatno šire od vidnog polja kod ljudi. Ova karakteristika, zajedno sa njihovom neverovatnom brzinom i agilnošću, čini ih izvanrednim lovcima.

Kao i engleski hrtovi, njihova sposobnost da brzo reaguju i promene pravac kretanja čini ih ne samo izvrsnim lovcima, već i atraktivnim učesnicima u različitim psećim sportovima.

Njihova dlaka zahteva redovno održavanje, posebno tokom perioda linjanja. Redovno četkanje je neophodno kako bi se održala njihova dlaka čista, sjajna i bez čvorova. Osim toga, Barzoji su poznati po svojoj čistoti i lakoći održavanja, što ih čini prikladnim i za život u kući.

Temperament

Ruski hrt temperament

Ovaj je pas koji odiše mirnoćom i dostojanstvom, karakteristikama koje su ga kroz istoriju činile cenjenim među aristokratijom. Iako potiču iz lovačke linije, danas su Barzoji više posvećeni pratnji i životu u porodici.

Njihova odanost i privrženost prema vlasnicima je izražena, dok prema strancima mogu pokazivati određenu rezervisanost. Ova rasa je poznata po svojoj inteligenciji i nezavisnosti, što može predstavljati izazov u procesu dresure, zahtevajući strpljenje i doslednost.

Nisu skloni agresivnosti, ali njihov lovački instinkt i dalje postoji. Posebno je važno biti oprezan kada su u blizini manjih životinja, jer njihov prirodni nagon za lovom može doći do izražaja. Ovi psi preferiraju mirno i tiho okruženje, što ih čini manje pogodnim za domove sa malom decom ili u bučnim sredinama.

Njihova ljubav prema miru i tišini odražava se i u njihovom ponašanju – retko laju i ne pokazuju znakove nervoze ili nemira.

Takođe su poznati po svojoj gracioznosti i eleganciji, što se ogleda ne samo u njihovom fizičkom izgledu, već i u načinu na koji se kreću i ponašaju. Njihova nezavisnost ne znači da ne traže pažnju i ljubav svojih vlasnika; naprotiv, oni su veoma odani i vole da provode vreme sa svojim ljudima.

Međutim, važno je poštovati njihovu potrebu za povremenom samoćom i prostorom.

Zdravlje i nega

Nega ruskog hrta

Kao i svaka rasa, imaju predispozicije za određene zdravstvene probleme. Jedan od najčešćih problema kod ove rase je nadimanje i torzija želuca, stanje koje može biti opasno po život. Da bi se smanjio rizik, preporučuje se hranjenje manjim obrocima više puta dnevno umesto jednog velikog obroka. Takođe, važno je izbegavati intenzivnu aktivnost odmah nakon jela.

Pored problema sa digestivnim sistemom, Barzoji su skloni progresivnoj atrofiji mrežnjače, što može dovesti do postepenog gubitka vida. Redovni oftalmološki pregledi su ključni za rano otkrivanje i upravljanje ovim stanjem. Osim toga, treba obratiti pažnju na zdravlje kostiju i zglobova, posebno kod starijih pasa.

Što se tiče nege, njihova duga, svilenkasta dlaka zahteva redovno četkanje kako bi se izbeglo zapetljanje i održala njena lepota i zdravlje. Kupanje treba obavljati samo kada je neophodno, koristeći blage šampone kako bi se sačuvala prirodna ulja kože.

Preferiraju hladnije klime i mogu biti osetljivi na ekstremne vrućine. Tokom letnjih meseci, važno je obezbediti im hladovinu i dovoljno sveže vode. Takođe, treba izbegavati duge šetnje i vežbanje u najtoplijem delu dana.

Dresura i obuka

Dresura i obuka Barzoja zahtevaju poseban pristup zbog njihove nezavisne i ponekad tvrdoglave prirode. Iako su inteligentni i sposobni za učenje, Barzoji često ne pokazuju veliku želju da udovolje svojim vlasnicima samo radi pohvale. Stoga, ključ uspešne dresure leži u strpljenju, doslednosti i korišćenju pozitivnog pojačanja.

Važno je pronaći načine da ih motivišete, kao što su igra, pohvale ili poslastice, kako bi se postigao željeni odgovor. Takođe, važno je uspostaviti jasna pravila i granice od samog početka. Barzoji reaguju bolje na miran i odlučan pristup, a agresivne ili kaznene metode mogu biti kontraproduktivne.

Rana socijalizacija je takođe ključna. Exponiranje šteneta različitim ljudima, životinjama, zvukovima i iskustvima pomoći će u razvoju socijalno prilagođenog psa.

Ovo je posebno važno zbog njihovog lovačkog instinkta, koji može biti izazovan ako nije pravilno usmeren i kontrolisan. Socijalizacija pomaže u smanjenju rezervisanosti ili agresivnosti prema drugim psima i ljudima.

Barzoj u porodici

Da li je ruski hrt porodicni pas

Barzoji su izuzetni porodični ljubimci, posebno za vlasnike koji razumeju i mogu da zadovolje njihove specifične potrebe. Njihova odanost i privrženost čine ih divnim saputnicima, ali njihova veličina i visok nivo energije zahtevaju adekvatan prostor za vežbanje i igru.

Zbog svoje veličine i instinktivnog lovačkog ponašanja, Barzoji nisu uvek najbolji izbor za porodice sa malom decom. Mogu biti nežni i strpljivi, ali njihova sklonost ka lovu može biti problematična ako se igraju sa malom decom koja ne razumeju kako da se pravilno ophode prema velikim psima.

Cene mirno i stabilno okruženje i mogu se prilagoditi životu u stanu, pod uslovom da imaju redovne šetnje i dovoljno prostora za trčanje. Važno je obezbediti im dnevne aktivnosti, kao što su duge šetnje ili trčanje, kako bi zadovoljili njihovu potrebu za fizičkom aktivnošću.

Takođe, važno je imati ograđen prostor gde mogu slobodno da trče bez povoca, jer imaju snažan instinkt da gone sve što se kreće.

FAQ

Koje su karakteristike Ruskog Hrta – Barzoja?

Ruski Hrt – Barzoj je visok i elegantan lovački pas sa svilenkastom i srednje dugom dlakom. Dolazi u različitim bojama i može biti prošarana. Odrasle ženke imaju visinu od najmanje 68 cm i teže oko 34 kg, dok mužjaci imaju visinu od najmanje 74 cm i teže otprilike 41 kg.

Da li je Ruski Hrt – Barzoj hipoalergenska rasa?

Ne, ova rasa pasa nije hipoalergenska i zahteva negu svaki drugi dan.

Da li je potrebna obuka za Ruskog Hrta – Barzoja?

Ruski Hrt – Barzoj je pas pogodan za vlasnike s određenim iskustvom i može biti potrebna obuka za njihovu obuzdavanje.

Gde mogu pronaći pouzdanu odgajivačnicu Ruskog Hrta – Barzoja?

Možete se obratiti Kinološkom savezu ili tražiti preporuke od drugih uzgajivača ili vlasnika pasa o pouzdanim odgajivačima u vašem području.

Da li je moguće usvojiti Ruskog Hrta – Barzoja iz azila za životinje?

Da, usvajanje psa iz azila za životinje ili od odgovorne organizacije za spasavanje može biti divno iskustvo i pružiti psu drugu šansu u životu.

Kako mogu pronaći reputabilnog odgajivača Ruskog Hrta – Barzoja?

Možete pronaći reputabilne odgajivače koji imaju štence Ruskih Hrtova – Barzoja za prodaju. Važno je da se informišete o reputaciji odgajivača i da se uverite da su psi dobro zdravstveno i socijalizovani pre nego što se odlučite da kupite psa.

Zaključak

Kroz svoju bogatu istoriju, Barzoji su se razvili u izuzetne ljubimce koji mogu doneti mnogo radosti i zadovoljstva pravim vlasnicima. Njihova odanost, nezavisnost i jedinstven temperament čine ih posebnim dodatkom svakoj porodici koja je spremna da zadovolji njihove specifične potrebe.

Iako njihova veličina i lovački instinkti zahtevaju posebnu pažnju, posebno u domovima sa malom decom, Barzoji su sposobni za duboku privrženost i mogu se dobro prilagoditi životu u porodičnom okruženju. Njihova potreba za redovnim vežbanjem i prostorom za trčanje treba da bude ispunjena kako bi ostali zdravi i srećni.