Sve o špic tipu i primitivnom tipu pasa – vaš vodič

Psi
Primitivni-tip-i-spic-tip-psi

Špic tip i primitivni tip pasa predstavljaju dve fascinantne kategorije u svetu kinologije. Ove rase pasa, poznate po svojoj jedinstvenoj lepoti, inteligenciji i lojalnosti, privlače pažnju ljubitelja pasa širom sveta.

U ovom vodiču, istražićemo sve aspekte ovih neobičnih rasa – od njihovog izgleda i istorije do zdravlja, ishrane i specifičnosti koje ih čine jedinstvenim.

Lista ovih pasa i njihove cena u Srbiji

Tip psa Rasa Procenjena cena u Srbiji (RSD)
Špic Tip
Pomeranski špic 100,000 – 300,000
Samojed 150,000 – 400,000
Akita 200,000 – 500,000
Sibirski haski 100,000 – 300,000
Aljaski malamut 150,000 – 350,000
Primitivni Tip
Basenji 150,000 – 300,000
Kanarski pas 100,000 – 250,000
Šiba inu 200,000 – 400,000
Tajlandski ridžbek 150,000 – 300,000

Ove cene su samo okvirne i mogu se promeniti. Takođe, važno je napomenuti da kupovina psa iz uzgajivačnice koja se pridržava etičkih standarda može biti skuplja, ali je često preporučljiva kako bi se osiguralo da su psi zdravi i dobro socijalizovani.

Pre kupovine, preporučuje se detaljno istraživanje i kontaktiranje pouzdanih uzgajivača.

Razlika u izgledu, visini i težini

Sve-o-spic-tipu-i-primitivnom-tipu-pasa-samojed

Špic tip i primitivni tip pasa se razlikuje u mnogim pogledima, pre svega po izgledu. Visina i težina špic tipa i primitivnih pasa takođe variraju u zavisnosti od rase.

Špic tip

Sve-o-spic-tipu-i-primitivnom-tipu-pasa-pomeranac

Špic tip pasa karakteriše gust i bujan dlakav pokrivač, oštre uši uspravnog položaja i prepoznatljiv “lisica” izgled lica. Ove rase variraju u veličini, od malih, kao što je pomeranski špic, do većih, poput akite.

Njihova dlaka može biti različitih boja i šara, a njihova prepoznatljiva repna struktura, koja se uvija preko leđa, daje im poseban šarm. Što se tiče visine i težine, pomeranski špic može težiti od 1.9 do 3.5 kg i biti visok oko 20 cm, dok akita može dostići težinu do 45 kg i visinu do 70 cm.

Primitivni tip

Primitivni tipovi pasa, poput bazena i kanarskog psa, imaju jednostavniji i “divlji” izgled. Karakteriše ih kratka do srednje duga dlaka, često u zemljanim tonovima.

Ove rase imaju snažnu građu tela, izražajne oči i često imaju karakteristične maske na licu koje dodatno naglašavaju njihovu divlju lepotu. Primitivni psi, kao što je kanarski pas, mogu težiti između 20 i 25 kg, sa visinom do 60 cm.

Istorija i poreklo

Sve-o-spic-tipu-i-primitivnom-tipu-pasa-akita

Špic tip pasa ima dugu i zanimljivu istoriju. Smatra se da potiču iz arktičkih regiona i da su korišćeni za čuvanje stada, lov i vuču sanki.

Njihova sposobnost da podnose hladne klimatske uslove čini ih izuzetnim za rad u teškim uslovima. Pomeranski špic, na primer, dobio je ime po regionu Pomeranija u Poljskoj i Nemačkoj, gde je bio popularan kao pratilac plemstva.

Primitivni psi, sa druge strane, imaju korene u drevnim civilizacijama. Oni su često povezani sa starim narodima i kulturama, kao što su Egipćani i Maje. Ove rase su kroz istoriju korišćene za lov, čuvanje i kao ratni psi.

Njihova “primitivna” priroda odražava se u njihovom snažnom instinktu i nezavisnom temperamentu.

Specifičnosti rasa

Svaka rasa unutar špic i primitivnih tipova pasa ima svoje jedinstvene karakteristike. Na primer, finski špic je poznat po svojoj izuzetnoj sposobnosti za lov ptica, dok je kanarski pas cenjen zbog svoje odanosti i zaštitničkog stava.

Razumevanje ovih specifičnosti pomaže u boljem razumevanju svake pojedinačne rase.

Zdravlje i Ishrana

Sve-o-spic-tipu-i-primitivnom-tipu-pasa-aljaski-malamut

Kao i kod svih rasa pasa, špic tip i primitivni psi imaju određene zdravstvene izazove. Na primer, pomeranski špic može biti sklon dentalnim problemima i displaziji kuka, dok akita može imati tendenciju ka autoimunim bolestima.

Važno je redovno voditi pse na veterinarske preglede i biti svestan specifičnih zdravstvenih problema koji mogu uticati na određenu rasu.

Ishrana

Pravilna ishrana je ključna za održavanje zdravlja špic tipa i primitivnih pasa. Ishrana treba da bude prilagođena starosti, veličini i nivou aktivnosti psa.

Visokokvalitetna hrana, bogata proteinima i sa odgovarajućim balansom masti i ugljenih hidrata, osigurava dobro zdravlje i energiju. Takođe, važno je pratiti težinu psa kako bi se izbegla gojaznost, što može dovesti do dodatnih zdravstvenih problema.

Specifičnosti u ishrani za različite rase

Svaka rasa ima svoje specifične potrebe kada je u pitanju ishrana. Na primer, veće rase poput akite zahtevaju više kalorija i proteina, dok manje rase poput pomeranskog špica zahtevaju manje porcije kako bi se izbegla gojaznost.

Takođe, neke rase mogu biti sklone alergijama na određene sastojke u hrani, što zahteva posebnu pažnju pri izboru ishrane.

Dresura i ponašanje

Sve-o-spic-tipu-i-primitivnom-tipu-pasa-sibirski-haski

Špic tip pasa, poznat po svojoj inteligenciji i želji za ugoditi vlasniku, može biti relativno lako dresirati. Međutim, njihova nezavisnost može ponekad predstavljati izazov.

Ključ uspešne dresure leži u ranoj socijalizaciji i konzistentnosti. Tehnike pozitivnog motivisanja, kao što su pohvale i poslastice, obično daju najbolje rezultate.

Pomeranski špic, na primer, može brzo učiti trikove i uživa u igrama koje podstiču mentalnu stimulaciju.

Primitivni psi, sa svojim snažnim lovačkim instinktima i nezavisnom prirodom, mogu predstavljati veći izazov u dresuri. Oni zahtevaju vlasnika koji će pokazati doslednost i autoritet.

Ove rase često zahtevaju više vremena i strpljenja u dresuri, ali sa pravim pristupom, mogu postati izuzetno poslušni. Važno je naglasiti igre koje podstiču fizičku aktivnost i mentalnu stimulaciju.

Ponašanje i temperament

Sve-o-spic-tipu-i-primitivnom-tipu-pasa-basenji

Špic tip i primitivni psi imaju različite temperamentne osobine. Špic psi su često veseli, energični i veoma privrženi svojim vlasnicima.

S druge strane, primitivni psi mogu biti rezervisaniji i nezavisniji. Ove rase mogu biti odane i zaštitnički nastrojene prema svojim porodicama, ali mogu biti oprezne prema strancima.

Razumevanje ovih osobina je ključno za stvaranje snažne veze između psa i vlasnika.

Često postavljana pitanja

Da li špic tip pasa zahteva posebnu negu dlake?

Da, špic tip pasa zahteva redovno četkanje zbog guste i bujne dlake. Preporučuje se četkanje nekoliko puta nedeljno kako bi se sprečilo zapetljanje i održala dlaka zdravom.

Mogu li primitivni tipovi pasa živeti u stanu?

Primitivni tipovi pasa mogu živeti u stanu, ali im je potrebno dosta fizičke aktivnosti i mentalne stimulacije. Važno je obezbediti im redovne šetnje i igre.

Da li su špic tipovi pasa dobri sa decom?

Većina špic tipova pasa su dobri sa decom, ali je važno nadgledati interakciju i učiti decu kako pravilno postupati sa psima.

Koliko često treba kupati primitivne pse?

Primitivne pse treba kupati samo kada je to zaista potrebno, jer prečesto kupanje može oštetiti njihovu prirodnu zaštitnu ulju na koži.

Da li špic psi lako uče komande?

Špic psi su obično vrlo inteligentni i mogu brzo učiti komande, posebno ako se koriste metode pozitivnog pojačanja.

Da li primitivni psi zahtevaju poseban pristup u dresuri?

Da, primitivni psi zahtevaju doslednost i strpljenje u dresuri zbog njihove nezavisne prirode. Važno je uspostaviti sebe kao vođu i koristiti metode koje podstiču njihovu prirodnu inteligenciju i instinkte.

Zaključak

Špic tip i primitivni tip pasa su dve izuzetne kategorije koje obogaćuju svet kinologije svojom raznolikošću, lepotom i jedinstvenim karakteristikama. Od njihovog specifičnog izgleda, preko bogate istorije i porekla, do njihovih posebnih potreba u pogledu zdravlja, ishrane i dresure, ove rase pasa nude jedinstveno iskustvo i zadovoljstvo svojim vlasnicima.

Bilo da se radi o veselom i energičnom špicu ili o nezavisnom i odanom primitivnom psu, svaka rasa unutar ovih kategorija ima svoje specifičnosti koje ih čine posebnim. Razumevanje i prilagođavanje njihovim potrebama ključno je za stvaranje snažne i harmonične veze između psa i vlasnika.

Ovaj vodič pruža uvid u svet špic i primitivnih tipova pasa, ističući njihovu jedinstvenost i lepotu, te pruža korisne informacije za sve ljubitelje pasa koji žele da se upuste u avanturu života sa ovim neverovatnim četvoronožnim prijateljima.