Da li pas može da jede samo granule? Saveti za pravilnu ishranu

Psi
Pas - Granule

Pitanje koje se danas često postavlja jeste da li pas može da se hrani isključivo granulama ili je neophodno da im pružimo raznovrsniju ishranu. Kao neko ko ima višegodišnje iskustvo iza sebe, želela sam da se malo više posvetim ovoj temi i da podelim sa vama par saveta koji će sigurno pomoći vašim ljubimcima.

Nema sumnje da su granule postale popularan izbor među vlasnicima pasa zbog svoje praktičnosti. Međutim, iako granule sadrže sve neophodne nutrijente, važno je razumeti da ishrana pasa ne bi trebalo da bude jednolična, baš kao što ni naša ishrana nije svedena samo na jednu vrstu hrane.

Neophodno je omogućiti raznovrsnu ishranu vašem ljubimcu kako biste zadovoljili sve njegove potrebe.

Prednosti granula

Granule za pse

Granule imaju dosta benefita zbog kojih biste trebali da ih uvrstite u redovnu ishranu svojih ljubimaca:

 • Napravljene su tako da pružaju uravnoteženu ishranu koja sadrži sve potrebne hranljive materije, poput proteina, masti, ugljenih hidrata, vitamina i minerala.
 • Obično su lako svarljive i pružaju energiju i nutrijente koje psu trebaju za zdrav život
 • Pogodne su za sve faze života psa, od šteneta do odraslog psa.
 • Olakšavaju praćenje prehrane i pružaju doslednost u ishrani.
 • Jednostavne su i praktične, bez potrebe za pripremom sveže hrane svaki dan, vlasnici pasa mogu biti sigurni da njihovi ljubimci dobijaju sve neophodne materije.
 • Imaju duži rok trajanja od sveže hrane, čime se smanjuje otpad i čini ih praktičnim izborom za vlasnike koji imaju dosta obaveza.

Pravilna konzumacija

Konzumacija granula

Kada hranite psa granulama, važno je pratiti preporučenu količinu hrane navedenu na pakovanju. Porcije se mogu razlikovati u zavisnosti od veličine, rase i starosti psa. Treba obratiti pažnju i na specifične nutritivne potrebe vašeg psa, koje mogu varirati u zavisnosti od njegovog zdravstvenog stanja i nivoa aktivnosti.

Uvek se konsultujte sa veterinarom ako niste sigurni koliko hrane treba da dajete svom psu.

Hranjenje psa granulama obično se obavlja jednom ili dva puta dnevno, ali može varirati u skladu sa potrebama psa. Važno je uspostaviti redovnu rutinu hranjenja kako bi se održao zdrav probavni sistem.

Takođe, uvek obezbedite svežu vodu za vašeg ljubimca. Ne preporučujemo davanje hrane psu odmah pre ili posle vežbanja kako bi se izbegli probavni problemi.

Šta uvrstiti u ishranu vašeg ljubimca pored granula?

Povrce kao hrana za pse

Dodavanje kuvanog mesa kao što su piletina, ćuretina i govedina može biti zdrav dodatak ishrani psa. Meso pruža vašem psu visok nivo proteina i drugih hranljivih materija koje su neophodne za održavanje zdravlja i vitalnosti.

Pored toga, povrće kao što su kupus i šargarepa mogu pružiti vašem ljubimcu vitamine koji su mu potrebni. Jogurt je još jedna zdrava opcija koja sadrži probiotike koji mogu poboljšati varenje i podržati zdravlje crevnog sistema psa.

Ribe poput lososa i sardine su odličan izvor omega-3 masnih kiselina, koje su bitne za zdravlje kože i dlake vašeg ljubimca. Takođe, jaja su dobar izvor proteina i mogu se dodavati u ishranu, ali u umerenim količinama.

Ne zaboravite da je jako bitno da izbegavate začinjenu i prerađenu hranu jer može biti štetna za zdravlje psa. Uključite svežu ili kuvanu hranu, to će sigurno poboljšati njegovo  zdravlje i povećati njegovu energiju i vitalnost.

Da li postoje neki korisni dodaci ishrani?

Korišćenje adekvatnih dodataka ishrani mogu pružiti važne hranljive sastojke koji nisu prisutni u dovoljnim količinama u granulama.

Dodatak Prednosti
Riblje ulje Bogato omega-3 masnim kiselinama koje su korisne za kožu i krzno psa, kao i za zdravlje zglobova.
Probiotici Pomažu u održavanju zdrave crevne flore i varenja hrane. Moguće koristiti u slučaju gastrointestinalnih problema.
Glukozamin i hondroitin Pružaju podršku zdravim zglobovima i smanjuju rizik od razvoja degenerativnih bolesti zglobova.

Koje namirnice psi ne smeju da jedu?

Veoma je važno da znate koje namirnice su štetne pa čak i otrovne za vašeg ljubimca. Kako biste zaštitili njegovo zdravlje, izbegavajte sledeće namirnice:

 • Čokolada: Čokolada sadrži supstance koje mogu biti otrovne za pse, poput teobromina. Konzumiranje čokolade može izazvati povraćanje, dijareju, ubrzano disanje pa čak i ozbiljnaoštećenja srca i nervnog sistema.
 • Luk: Sve varijacije luka sadrže hemikalije koje mogu oštetiti crvene krvne zrnca pasa i izazvati anemiju.
 • Grožđe i suvo voće: Mogu izazvati zdravstvene probleme kod pasa, uključujući oštećenje bubrega.
 • Avokado: Sadrži supstancu poznatu kao persin koja može biti otrovna za pse. Konzumiranje avokada može izazvati gastrointestinalne smetnje i ozbiljne zdravstvene probleme.
 • Čaj, kafa i alkohol: Kofein može biti veoma štetan za pse i izazvati nervozu, ubrzani rad srca, povraćanje i druga ozbiljna oboljenja.
 • Suhomesnati proizvodi i slatkiši: Suhomesnati proizvodi poput kobasica i slanina, kao i slatkiši koji sadrže šećer i aditive, mogu izazvati probavne smetnje i gojaznost.
 • Kosti peradi i ribe: Mogu izazvati ozbiljne povrede creva kod pasa. Puno kosti može se zaglaviti ili probiti creva, što zahteva hitnu veterinarsku intervenciju

Ukoliko imate nedoumica da li vaš ljubimac može da jede poslasticu kao što je plazma, pročitajte naš drugi članak.

Pitanja i odgovori

Koliko često treba menjati vrstu granula koje dajem svom psu?

Ne postoji striktno pravilo, ali može biti korisno povremeno menjati vrstu granula kako bi se osigurala raznovrsnost u ishrani psa. Pre promene hrane, preporučuje se postepeno uvodjenje nove hrane u toku nekoliko dana da bi se izbegle probavne smetnje.

Da li je sigurno hraniti psa sirovim mesom?

Ishrana sirovim mesom može biti sigurna za pse, ali zahteva veliku pažnju i kontrolu kako bi se izbegle zaraze.

Koji su znaci da moj pas ne dobija dovoljno hranjivih materija?

Slab apetit, gubitak težine, promene u koži i krznu, ili loša energija mogu biti znaci da pas ne dobija dovoljno hranjivih materija.

Da li je svo voće i povrće sigurno za pse?

Većina voća i povrća je sigurna za pse, ali postoje izuzeci kao što su grožđe i luk koji su toksični. Upravo zbog toga bi bilo najbolje da se posavetujete sa stručnjakom pre nego što uvedete neku novu namirnicu u ishranu svog ljubimca.

Da li psi mogu jesti hranu za mačke?

Hrana za mačke nije pogodna za pse jer je formulirana da zadovolji specifične nutritivne potrebe mačaka. Hrana za mačke obično sadrži više proteina i manje vlakana, što nije idealno za probavni sistem psa.

Zaključak

Pravilna ishrana pasa zahteva raznovrsnost, sveže namirnice i pažljivo kontrolisanje količine hrane. Granule su veoma korisne, ali ne mogu zadovoljiti sve nutritivne potrebe psa. Personalizovan pristup ishrani uz savet stručnjaka je ključan za održavanje zdravlja i sreće vašeg psa.

Sve u svemu, osluškujte svog ljubimca i uz nutritivnog raznovrsnu i bogatu ishranu, kao i uz fizičku aktivnost, obezbedićete svom ljubimcu dug i ispunjen život.