Bernski planinski pas – Sve što treba da znate o ovoj rasi

Psi
Bernski pas - sve sto trebate znati

Bernski planinski pas je jedna od najdivnijih rasa koju sam do sada uspela da upoznam. Oni su savršeni porodični psi, izuzetno vezani za svoje vlasnike i odani do kraja. Oduvek mi je bilo jako zanimljivo to što izdgledaju kao neki džinovi, a u isto vreme imaju jako umiljat izraz lica. Kakav kontrast, zar ne_

Možete pretpostaviti koliko je bilo moje oduševljenje kada sam napokon uzela ovog psa. I moram vam reći da se nisam nimalo pokajala.  Ovi psi su divni ljubimci i brojne vrline koje poseduju će vam zasigurno ulepšati život. Ukoliko ste i sami razmišljali da nabavite ovu rasu, evo šta je neophodno da znate:

Fizičke karakteristike

Bernski planinski pas - Fizicke karakteristike

Bernski planinski pas je prilično veliki i mišićav pas. Imaju gustu, dugu dlaku koja zahteva redovno četkanje. Sigurna sam da ih svi prepoznajemo po kombinaciji boja – crna, bela i rbraon. Imaju tamne oči koje nećete moći da odbijete, verujte mi na reč. U proseku, mužjaci teže između 38-50 kg, dok su ženke nešto lakše.

Karakteriše ih snažan i elegantan hod a njihova postojana i uravnotežena građa ukazuje na njihovu radnu prošlost. Ovi psi takođe imaju snažne čeljusti i dobro razvijene mišiće, što im je nekad pomagalo u vuči tereta.

Svojim markantnim izgledom i prepoznatljivom dlakom, Bernski planinski psi su često u centru pažnje na izložbama pasa.

 “Preci ovih pasa su bili korišćeni u švajcarskim Alpima kao radni psi na farmama. Pored toga što su čuvali stoku, vukli su kola sa mlekom i sirom. Ova snažna i radna priroda Bernskog planinskog psa se još uvek može videti u njihovom mišićavom telu i izdržljivosti, ali danas su više poznati kao porodični ljubimci nego kao radni psi.” 

Temperament

Temperament bernskog psa - bernski pas sa detetom

Ovi psi su poznati po svom mirnom temperamentu. Jako su umiljati i uvek su raspoloženi za igru. Izuzetno su odani svojim vlasnicima i vole da provode vreme sa porodicom. Inteligentni su i lako se dresiraju, što ih čini odličnim ljubmcima za porodice sa decom. Vaši mališani će biti oduševljeni!

Napomenula bih da su veoma društveni i da im treba dosta pažnje i interakcije. Nisu agresivne prirode i to ih čini idealnim za interakciju sa drugim kućnim ljubimcima i decom svih uzrasta. Veoma su strpljivi i tolerantni.

Ono što nisam ranije znala jeste da ovi psi imaju izraženu sposobnost da osete i reaguju na emocije ljudi oko sebe zbog čega su odlični terapijski psima. Ovaj pas će uvek osetiti vašu energiju i emocije.

Kako da se brinete o njima?

Kupanje bernskog psa

Kao i svaka rasa, i Bernski planinski psi imaju određene zdravstvene probleme na koje treba obratiti pažnju. Najčešći problemi uključuju displaziju kuka i lakta, kao i određene vrste raka. Redovni veterinarski pregledi su ključni za očuvanje njihovog zdravlja.

Takođe, važno je održavati njihovu težinu jer su skloni gojenju. Balansirana ishrana i redovno vežbanje su ključni za sprečavanje zdravstvenih problema. Osim toga, zbog njihove guste dlake, važno je da ih redovono kupate i čistite im uši kako bi se izbegle infekcije. Ne zaboravite da posvetite pažnju održavanju zdravlja njihovih zuba.

Ishrana

Ishrana bernskog planinskog psa

Ishrana Bernskog planinskog psa treba da bude balansirana i prilagođena njegovim energetskim potrebama. Visokokvalitetna hrana bogata proteinima je esencijalna za održavanje njihove mišićne mase i zdravlja dlake. Količina hrane treba da bude prilagođena njihovoj težini i nivou aktivnosti.

Idealno bi bilo da im u redovnu ishranu uvedete i omega masne kiseline, koje doprinose zdravlju dlake i kože. Takođe je važno osigurati dovoljno sveže vode, posebno kada su napolju visoke temperature.

Savetujem vam da redovno pratite njihovu težinu i reagovanje na bilo kakve promene u apetitu ili probavi kako biste održavali njihovog optimalno zdravlje.

Vežbanje i dnevna aktivnost

Aktivnost bernskog psa

Bernski planinski psi zahtevaju redovno fizičko vežbanje da bi ostali zdravi i srećni. Pored šetnji, vole i druge aktivnosti kao što su planinarenje, trčanje i igre na otvorenom. Važno je naglasiti da im je potrebno mentalno stimulisanje kroz različite igre i treninge.

Igranje sa frizbijem, obuka u poslušnosti i agility trening su odlični načini da se ovi psi fizički i mentalno angažuju. Takođe, zbog njihove veličine i snage, važno je osigurati prostor gde se mogu slobodno kretati i istraživati.

Socijalizacija sa drugim psima u parkovima za pse može biti odličan način za njihovo psihičko zadovoljstvo i razvoj.

Koliko ih je teško dresirati?

Zbog njihove inteligencije i želje da ugode, Bernski planinski psi su relativno laki za dresuru. Ključ je u ranoj socijalizaciji i doslednosti. Ovo su psi koji vole da uče i lako usvajaju nove komande i trikove.

Njihova urođena inteligencija i želja da saradjuju čine ih idealnim za napredne oblike treninga, uključujući i pretragu i spasavanje.  Važno je održavati doslednost u treningu i uspostaviti sebe kao vođu čopora, čime ćete osigurati njihovu poslušnost i poštovanje.

Da li je ovo pravi pas za vaš dom?

Bernski planinski pas- odlican pas za kucu

Iako verujem da ste stekli jako pozitivnu sliku o ovoj rasi, dok ste čitali ovaj čanak, neophodno je da znate da je život sa Bernskim planinskim psom ispunjen uzbuđenjima i izazovima i da ga ne započinjete ukoliko niste spremni da prihvatite i jedno i drugo.

Ovi psi su zuzetno privrženi svojim vlasnicima i vole da budu uključeni u sve porodične aktivnosti što je kranje pozitivna karakteristika, međutim, njihova veličina i potreba za vežbanjem zahtevaju dosta prostora i vremena za brigu. Iz tog razloga, ovo su idealni ljubimci za porodice koje imaju dvorište, gde psi mogu slobodno da se kreću i igraju.

Njihova ljubav prema deci i strpljivost čine ih izuzetnim čuvarima i veoma rado će učestvovati u igri sa mališanima. Takođe, važno je naglasiti da oni zahtevaju emocionalnu povezanost sa svojim vlasnicima i ne podnose dobro dugotrajnu samoću.

Stoga, ako planirate duže odsustvo, najbolje bi bilo da im obezbedite društvo ili nekog ko će ih čuvati, kako bi se osećali sigurno i voljeno.

Pitanja i odgovori

Koliko često treba šišati Bernskog planinskog psa?

Ovi psi ne zahtevaju često šišanje zbog njihove duge dlake. Međutim, preporučuje se šišanje nekoliko puta godišnje kako bi dlaka ostala zdrava i uredna, posebno tokom letnjih meseci.

Da li Bernski planinski psi dobro podnose hladno vreme?

Da, zbog svoje guste dlake i porekla iz planinskih područja, ovi psi veoma dobro podnose hladno vreme. Međutim, iako su otporni na hladnoću, treba im pružiti odgovarajuće sklonište i toplinu.

Kolika je očekivana dužina života Bernskog planinskog psa?

Bernski planinski psi obično žive oko 7 do 10 godina. Neki mogu živeti i duže uz pravilnu negu i zdrav način života.

Da li su Bernski planinski psi skloni lajanju?

Ovi psi nisu posebno skloni lajanju bez razloga. Uglavnom će zalajati kako bi vas upozorili na nešto neobično ili ako osete potencijalnu opasnost.

Koliko vremena dnevno treba posvetiti vežbanju Bernskog planinskog psa?

Preporučuje se najmanje jedan sat aktivnog vežbanja dnevno. To može uključivati šetnje, trčanje, igre na otvorenom, i mentalnu stimulaciju kroz razne treninge.

Da li ovi psi mogu živeti u stanu?

Iako je moguće držati Bernske planinske pse u stanu, oni su veliki psi koji zahtevaju puno prostora za kretanje. Idealno bi bilo da imaju pristup dvorištu ili većem otvorenom prostoru. Ukoliko žive u stanu, veoma je važno obezbediti im dovoljno fizičke aktivnosti i česte šetnje.

Zaključak

Kombinacija snage, blagog temperamenta i inteligencije ovih pasa ih čini idealnim ljubimcima za one koji mogu da zadovolje njihove potrebe u pogledu vežbanja, prostora i emocionalne povezanosti.

Uz pravilnu negu i pažnju, Bernski planinski psi će uneti radost, sigurnost i bezuslovnu ljubav u vaš dom. Ako ste spremni za posvećenost i avanturu koju donosi život s ovim divnim psima, čeka vas nezaboravno iskustvo.