Srpski odbrambeni pas – Istorija rase i druge zanimljivi detalji

Psi
Srpski odbrambeni pas - Kakva je ova rasa

Srpski odbrambeni pas (skraćeno SOP) je rasa koja je nastala kroz pažljivo planirano ukrštanje različitih pasa kako bi se rekonstruisala stara srpska rasa poznata kao “srpski mastif”.

Ova rasa ima bogatu istoriju i karakteristične osobine koje je čine izuzetnim čuvarom i zaštitnikom. U ovom članku, istražićemo detaljno poreklo i razvoj ovog psa kroz vreme.

Poreklo

SOP

Nastanak je počeo 1981. godine, kada je Nenad Gavrilović, travar sa Romanije, započeo projekt rekonstrukcije stare srpske rase pasa poznate kao “srpski mastif”. Cilj ovog projekta bio je oživeti ovu rasu koja je bila izumrla i ponovno je učiniti prisutnom.

Proces ukrštanja bio je veoma pažljivo planiran i uključivao je različite rase pasa kako bi se postigla željena kombinacija osobina.

Prva linija ukrštanja obuhvatala je vukove i pastirske pse poznate kao tornjaci, koji su bili rasprostranjeni na Balkanskom poluostrvu. Nakon toga, potomci su parili sa rotvajlerima, dodajući snagu i karakter ovim psima. Druga linija uključivala je ukrštanje vukova i napuljskih mastifa, stvarajući pse sa snažnom konstitucijom i agresivnim karakterom.

Osim tornjaka, rotvajlera, napuljskih mastifa i vukova, američki stafordski terijer je takođe uključen u proces ukrštanja. Ovaj pas je donirao svoju genetsku raznovrsnost, odlično zdravlje i temperament za projekt. Rezultat ovog višegodišnjeg truda bio je stvaranje rase Srpski odbrambeni pas (SOP).

Iako nije moguće precizno izračunati udeo svake rase u genetskom sastavu SOP-a, procenjuje se da oko 5% potiče od vučije krvi, 5% od američkog stafordskog terijera, i oko 30% od tornjaka, rotvajlera i napuljskog mastifa.

Godina 1991. označena je kao godina nastanka ove nove rase, što je rezultat desetogodišnjeg napornog rada na selekciji i ukrštanju.

Razvoj i uticaj kroz istoriju

Srpski odbrambeni pas (SOP) Sivi

Poreklo ove rase duboko je ukorenjeno u istoriji Srbije. Tokom vladavine Cara Dušana u 14. veku, srpsko carstvo obuhvatalo je veliki deo jugoistočne Evrope.

U to vreme, postojala je rasa pasa poznata kao “srpski mastif” ili “Dušanov mastif“. Ovi psi su bili ključni za formiranje jake vojske i štitili su teritoriju carstva. U srednjem veku, srpski mastifi su imali napadačku ulogu u vojsci.

Bili su “strah i trepet” za pešadiju, posebno strelce. Njihova uloga bila je da brzo onesposobe neprijateljske strelce, smanjujući ljudske gubitke i omogućavajući prodor konjice. Tokom Kosovske bitke, srpski mastifi su igrali ključnu ulogu u zaustavljanju turske konjice.

Nakon Dušanove smrti i raspada carstva, vojna uloga srpskog mastifa smanjila se i postala više usmerena na odbrambenu funkciju. Ovi psi su ostali prisutni na srpskim dvorovima i u narodu, ali su s vremenom postali retki.

Istrebljenje i ponovno oživljavanje

SOP - Srpski odbrambeni pas

U 20. veku, posebno za vreme vladavine Josipa Broza Tita i komunista, srpski mastif je postao žrtva istrebljenja, verovatno zbog njegove veze sa srpskom monarhijom i prestižem.

Poslednji poznati primerak ove rase uginuo je 1960. godine na planini Radan. Međutim, Nenad Gavrilović s Romanije pokrenuo je napor za ponovnim oživljavanjem ove rase.

Od 1981. do 1991. godine, sproveo je pažljiv proces ukrštanja različitih pasa kako bi rekonstruisao staru srpsku rasu. Kombinujući genetiku vukova, tornjaka, napuljskih mastifa, rotvajlera i američkih stafordskih terijera, stvoren je Srpski odbrambeni pas (SOP).

Karakteristike

Srpski odbrambeni pas - crni

Ovaj pas ima karakteristične osobine koje ga čine izuzetnim čuvarom i zaštitnikom. Ova rasa je potpuno odana svom vlasniku i porodici, privržena, poslušna i pouzdana. Takođe je veoma pažljiva i dobra prema deci. Što se tiče fizičkih karakteristika, SOP se javlja u različitim bojama, uključujući crnu, crno-tigrastu, sivu, sivo-tigrastu, žutu, medenu i tigrastu.

Belina na dlaci je dozvoljena do 30%. Ova rasa ima visok nivo energije i razigranosti. SOP je izuzetno nepoverljiv prema nepoznatim osobama, što ga čini odličnim čuvarom. Takođe je spreman da se bori kako bi zaštitio svog vlasnika, čak i po cenu svog života. Ova rasa spada u grupu većih pasa.

Da li je dobar izbor za ljubimca?

Srpski odbrambeni pas (SOP)

Ova rasa može biti odličan izbor za ljubimca, ali je važno uzeti u obzir određene karakteristike ove rase pre nego što odlučite da ga usvojite. Takođe, ukoliko se odlučtite da ga udomite, najbolje bi bilo odabrati originalno srpsko ime za vašeg ljubimca.

  • Aktivnost i fizička stimulacija: SOP je rasa sa visokim nivoom energije. Ovi psi zahtevaju dosta fizičke aktivnosti i mentalne stimulacije kako bi bili srećni i zdravi. Ako im ne pružite dovoljno vežbe i igre, mogu postati dosadni ili destruktivni.
  • Socijalizacija: Iako su verni i poslušni prema vlasnicima, SOP može biti nepoverljiv prema strancima. Pravilna socijalizacija od mladosti je ključna kako bi se osiguralo da budu prijateljski nastrojeni prema ljudima i drugim psima.
  • Zaštita: SOP je prirodno zaštitnički pas i ima visok nivo zaštite prema svojoj porodici. Ovo ih čini izvrsnim čuvarima doma. Međutim, ovu osobinu treba kontrolisati kako ne bi postali preterano agresivni prema strancima.
  • Dug životni vek: Ova rasa ima tendenciju da živi relativno dugo, između 18 i 20 godina. To znači da se morate obavezati na dugoročnu brigu o njima.
  • Dresura: SOP je opisan kao lak za treniranje. Međutim, zbog svoje inteligencije i nezavisnosti, treba im pružiti doslednu i pozitivnu obuku od rane dobi.
  • Porodični ljubimac: Ako živite u porodici i imate decu, SOP može biti dobar izbor jer su često pažljivi i dobri prema deci.
  • Održavanje: Ova rasa ima srednje dužu dlaku koja zahteva redovnu negu i četkanje kako bi se sprečilo mrenje.

Neophodna nega i mogući problemi

Srpski odbrambeni pas

Iako SOP ima tendenciju da živi dugo, kao i mnoge druge rase, podložan je određenim zdravstvenim problemima. Važno je da budete svesni ovih potencijalnih problema kako biste mogli pravilno brinuti o svom ljubimcu.

Jedan od potencijalnih zdravstvenih problema u ovoj rasi je displazija kuka. Ovo je stanje u kojem kuk nije pravilno formiran, što može izazvati bol i smanjenu pokretljivost.

Redovni veterinarski pregledi i održavanje zdrave telesne mase mogu pomoći u sprečavanju ovog problema. Takođe, može biti sklon alergijama na hranu ili druge alergene. Ako primetite svrab, iritaciju kože ili problema sa varenjem kod svog psa, važno je da se posavetujete sa veterinarom kako biste utvrdili uzrok i pravilno upravljali ovim stanjem.

Ishrana i higijena

Važno je obezbediti im uravnoteženu ishranu koja sadrži sve potrebne hranljive sastojke. Hranjenje visokokvalitetnom hranom za pse koja odgovara njihovom uzrastu, veličini i nivou aktivnosti pomaže u održavanju zdrave telesne mase i prevenciji potencijalnih problema sa varenjem.

Što se tiče higijene, redovno četkanje njihove dlake pomaže u sprečavanju mrenja i održavanju kože i krzna zdravim. Takođe je važno da se povremeno peru kako bi se očistili od prljavštine i neprijatnih mirisa. Njihove uši takođe zahtevaju pažnju, jer su skloni nakupljanju voska i prljavštine. Redovno čišćenje ušiju može sprečiti infekcije i nelagodnosti.

Pitanja i odgovori

Srpski odbrambeni pas - SOP

Kako se Srpski Odbrambeni Pas ponaša prema drugim kućnim ljubimcima, kao što su mačke?

Srpski odbrambeni pas može biti nepoverljiv prema drugim kućnim ljubimcima, uključujući mačke, i zahteva više truda u socijalizaciji.

Koliko često i intenzivno treba vežbati Srpskog Odbrambenog Psa da bi bio srećan i zdrav?

Srpski odbrambeni pas zahteva redovno i intenzivno vežbanje kako bi bio srećan i zdrav, najbolje u velikom dvorištu ili otvorenom prostoru.

Da li su Srpski Odbrambeni Psi prikladni za ljude koji žive u stanovima ili im je potreban pristup dvorištu?

Iako je moguće držati ovu rasu u stanu, preporučuje se pristup dvorištu ili većem prostoru zbog njihove energičnosti.

Kako se Srpski Odbrambeni Pas obično ponaša prema nepoznatim ljudima i kako se može socijalizovati da bude manje nepoverljiv?

Srpski odbrambeni pas obično je nepoverljiv prema nepoznatim ljudima, ali uz odgovarajuću socijalizaciju može postati manje nepoverljiv i prijateljskiji prema strancima.

Zaključak

Srpski Odbrambeni Pas je rasa sa bogatom istorijom i zanimljivim karakteristikama. Iako zahteva odgovarajuću negu i pažnju, ova rasa može biti izuzetno verni i odani ljubimac.

Pre usvajanja ovog psa, važno je dobro se informisati o njihovim potrebama i karakteristikama kako biste obezbedili srećan i zdrav život svom četvoronožnom prijatelju.