Sve što morate znati o ljubimcu rase pekinezer – vodič za buduće vlasnike

Psi
Pas-Pekinezer-cinjenice

Pekinezeri su mali, privrženi psi sa dugom i fascinantnom istorijom. Ova rasa je poznata po svom kraljevskom poreklu i izgledu koji podseća na lava.

Ovi psi su veoma odani svojim vlasnicima i odlični su ljubimci.

Fizički izgled

Pekinezer-izgled

Pekinezeri su mali ali karakteristični psi. Njihovo telo je kratko i kompaktno, sa širokim grudima i snažnim ramenima, što im daje čvrstu i odlučnu pojavu.

Glava im je relativno velika u odnosu na telo, sa ravnom njuškom i velikim, tamnim očima koje izražavaju inteligenciju i dostojanstvo. Dlaka im je duga, svilenkasta, i može biti u različitim bojama, uključujući zlatnu, crvenu, sable, crnu ili višebojnu.

Mogu da žive između 12 i 15 godina.

Visina i težina

Visina pekinezera, nezavisno od pola, obično kreće od 15 do 23 centimetra, dok je njihova težina između 3,2 i 6,4 kilograma.

Dlaka i boje

Dlaka pekinezera je jedna od njihovih najprepoznatljivijih karakteristika. Duga i obilna, često formira “grivu” oko vrata, dajući psu izgled sličan lavu.

Raskošna dlaka zahteva redovno četkanje da bi ostala u dobrom stanju i izgledala impresivno.

Istorija rase

Pekinezeri vode poreklo iz drevne Kine, gde su bili visoko cenjeni od strane kineske carske porodice. Smatrani za svete životinje koje mogu da oteraju duhove, tako da su živeli životom luksuza i često su bili čuvani od strane eunuha.

Bili su tako cenjeni da su njihovo posedovanje i izvoz bili strogo ograničeni, što ih je činilo simbolom visokog društvenog statusa.

Povezanost sa kineskom carskom porodicom

Ovi psi su bili toliko cenjeni da su postojale legende o njihovom božanskom poreklu. Verovanja su govorila da su pekinezeri mogli da odvrate zle duhove i donesu sreću svojim vlasnicima, zbog čega su često bili pokloni od neprocenjive vrednosti među plemstvom.

Evolucija rase

Rasa je postala poznata u zapadnom svetu nakon 1860. godine, kada su britanske snage tokom Opsade Pekinga otkrile i odvele nekoliko primeraka u Englesku. Od tada su pekinezeri postali popularni širom sveta, a njihova inteligencija, dostojanstvo i lojalnost su ih učinili omiljenim ljubimcima.

Uticaj na druge rase

Pekinezeri su tokom vremena imali uticaja i na razvoj drugih rasa pasa. Njihovi geni se mogu naći u mnogim današnjim pasminama, kao što su ši cu i lasa apso.

Ova genetska baština omogućava nam da u raznolikosti savremenih pasa vidimo odsjaj drevne kineske kulture.

Zdravlje Pekinezera

Pekinezer-ishrana

Pekinezeri su generalno zdrava rasa, ali kao i svaka druga rasa, imaju predispoziciju ka određenim zdravstvenim problemima. Vlasnici bi trebali biti upoznati s tim stanjima kako bi mogli pružiti najbolju moguću negu svojim psima.

Nasledne bolesti

Neki od zdravstvenih problema koji mogu biti prisutni kod pekinezera uključuju probleme sa disanjem zbog njihove kratke njuške, kao i srčane bolesti, kataraktu i probleme sa zglobovima.

Redovne posete veterinaru su ključne kako bi se ova stanja pravovremeno identifikovala i lečila.

Prevencija i nega

Pekinezer-zivotni-vek

Ključni aspekti brige o zdravlju vašeg ljubimca uključuju održavanje odgovarajuće telesne težine kako bi se izbegli dodatni pritisak na zglobove i organe, kao i održavanje oralne higijene. Redovno četkanje zuba i veterinarski pregledi su neophodni da bi vaš pas bio i ostao zdrav.

Ishrana Pekinezera

Ishrana je osnovna komponenta zdravlja svakog psa, a posebno važna za ovu rasu zbog njihove tendencije ka gojenju.

Osnovni nutricionistički zahtevi

Pravilno izbalansirana ishrana koja uključuje pravu količinu proteina, masti i ugljenih hidrata, kao i vitamina i minerala, je neophodna za održavanje zdravlja vašeg Pekinezera. Hrana treba da bude prilagođena njihovom malom rastu i energetskim potrebama.

Kvalitet hrane i režim ishrane

Kvalitet hrane je izuzetno važan. Preporučuje se upotreba visokokvalitetne komercijalne hrane ili, ukoliko ste u mogućnosti, priprema balansirane domaće ishrane u konsultaciji sa veterinarom.

Redovnost obroka pomaže u održavanju optimalne težine i zdravlja vašeg ljubimca.

Društveni život

Pekinezer-drustveni-zivot

Pekinezeri nisu samo lepi i plemeniti; oni su takođe i izuzetno društveni psi. Da bi bili srećni, potrebna im je interakcija s ljudima i drugim psima.

Ipak, važno je napomenuti da je njihova lojalnost često usmerena prema jednoj osobi ili porodici.

Interakcija sa porodicom

Pekinezeri su izuzetno vezani za svoje vlasnike i vole da provode vreme u njihovom naručju. Njihova mala veličina ih čini idealnim psima za držanje u stanu, mada njihova potreba za društvom znači da ne bi trebalo da se ostavljaju sami duže vreme.

Socijalizacija

Pekinezer-zdravlje

Socijalizacija od malih nogu je ključna za razvoj dobro prilagođenog psa. Upoznavanje sa različitim ljudima, psima i situacijama pomoći će im da razviju stabilnu i prijateljsku ličnost.

Interakcija sa drugim ljubimcima

Iako su nekad korišćeni kao carski psi za čuvanje, pekinezeri mogu biti prijateljski nastrojeni prema drugim ljubimcima ako su pravilno socijalizovani. Važno je uvesti ih postepeno i pod nadzorom u prisustvo drugih životinja.

Pekinezeri i mačke

Često se smatra da psi i mačke ne idu zajedno, ali ovi psi mogu da se nauče životu u harmoniji sa mačkama, posebno ako su zajedno od malih nogu. Pravilna socijalizacija i upoznavanje pod kontrolisanim uslovima su ključni za uspostavljanje mirnog suživota.

Održavanje i nega

Pekinezer-nega

Održavanje i nega su ključni za očuvanje zdravlja i lepote psa. Njihovo jedinstveno krzno zahteva redovnu pažnju, a i druge aspekte njihovog fizičkog izgleda treba redovno pratiti.

Krzno i šišanje

Pekinezeri su poznati po svojoj dugačkoj, luksuznoj dlaci koja zahteva redovno četkanje. Četkanje ne samo da pomaže u održavanju krzna bez čvorova, već je i prilika da proverite da li ima parazite poput buva ili krpela.

Kupanje i higijena

Pekinezer-kupanje

Kupanje Pekinezera trebalo bi da se obavlja samo kada je to zaista potrebno, koristeći šampon koji je blag za njihovu osetljivu kožu. Redovna higijena ušiju, očiju i zuba je neophodna kako bi se smanjio rizik od infekcija i bolesti.

Nega šapa i noktiju

Šape su važne za zdravlje pas. Redovno proveravanje šapica i šišanje noktiju su neophodni za održavanje pekinezera.

Vežbanje i aktivnost

Iako nisu poznati kao visokoenergetska rasa, pekinezerima ipak treba redovna aktivnost. Kratke šetnje i igra dovoljni su za održavanje njihove kondicije i zadovoljenja njihove potrebe za istraživanjem.

Uz pravilnu negu, vaš pekinezer uživaće u dugom i srećnom životu kao član vaše porodice. Prepoznavanje njegovih jedinstvenih potreba i karakteristika je ključan za uspostavljanje harmoničnog odnosa sa vašim ljubimcem.

Zdravstveni problemi

Pekinezer-problemi

Zdravlje pekinezera može biti osjetljivo, s obzirom na njihovo poreklo i fizičke karakteristike. Poznavanje i prevencija zdravstvenih problema su od suštinskog značaja za negu ove rase.

Nasleđeni zdravstveni problemi

Pekinezeri, kao i mnoge druge čistokrvne rase, mogu biti skloni genetskim zdravstvenim problemima. To uključuje bolesti srca, disajne probleme zbog kratkog nosa i problema s očima.

Redovni veterinarski pregledi su neophodni za rano otkrivanje i lečenje.

Disajni problemi

Kratka njuška može uzrokovati probleme sa disanjem, poznate kao brahicefalični sindrom gornjih disajnih puteva. Ovo stanje zahteva posebnu pažnju, posebno tokom vrućih dana ili fizičke aktivnosti.

Ishrana i dijetetski zahtevi

Pekinezer-kupovina

Ishrana je ključna za zdravlje svakog psa, a pekinezeri nisu izuzetak. Balansirana dijeta, prilagođena njihovoj veličini, uzrastu i nivou aktivnosti, pomoći će u sprečavanju gojaznosti i povezanih zdravstvenih problema.

Izbor hrane

Kvalitet hrane ima veliki uticaj na zdravlje pekinezera. Hrana bogata proteinima, vitaminima i mineralima, a siromašna veštačkim aditivima, treba da bude standard.

Pravilno doziranje obroka je takođe važno da se očuva njihova idealna težina.

Kupovina

Pekinezer ostaje popularan izbor mnogih ljudi zbog svoje blage i privržene prirode, kao i kompaktne veličine. Na internetu se može pronaći veliki broj oglasa za prodaju pasa i štenaca, a dostupni su i razni uzgajivači.

Najvažnije je izabrati psa bez istorije zdravstvenih problema ili genetske predispozicije za bolesti, pa je zato suštinsko obratiti pažnju od koga kupujete svog ljubimca. Cene pekinezera u oglasima na internetu variraju od 50 do 300 evra, u zavisnosti od rodoslova, pola psa, uzgajivača i mnogih drugih faktora.

FAQ

Koliko često treba šetati psa rase pekinezer?

Pekinezeri zahtevaju redovne, ali ne previše naporne šetnje. Preporučuje se dve do tri kratke šetnje dnevno.

Da li pekinezeri dobro podnose hladno vreme?

Iako imaju gustu dlaku, pekinezeri su osetljivi na ekstremne vremenske uslove i treba ih zaštititi od veoma niskih temperatura.

Kako se pekinezeri slažu sa drugim kućnim ljubimcima?

Ukoliko su pravilno socijalizovani od malena, pekinezeri mogu dobro da se slažu sa drugim kućnim ljubimcima.

Da li pekinezeri zahtevaju posebnu vrstu hrane?

Ne zahtevaju posebnu vrstu hrane, ali je važno da im se daje kvalitetna i uravnotežena ishrana prilagođena njihovoj veličini i energetskim potrebama.

Zaključak

Pekinezer je rasa sa bogatom istorijom i jedinstvenim karakteristikama koja može doneti mnogo radosti u život svog vlasnika. Imati ovog psa kao ljubimca zahteva posvećenost i razumevanje njihovih specifičnih potreba kako bi se osigurao njegov srećan i zdrav život.