Sfinks Mačka – Rasa bez dlake

Cat_Sphynx

Sfinks mačka, koju često nazivaju i šišmiš mačka, spada u red najneobičnijih i najfascinantnijih mačaka na svetu. Ovog neobičnog ljubimca karakteriše potpuni nedostatak dlake, što je čini jednom od najprepoznatljivijih rasa među mačkama.

Ova rasa ima bogatu istoriju i specifične potrebe koje je važno razumeti pre nego što se odlučite da ih dovedete u svoj dom. U ovom članku ćemo vas detaljno upoznati sa svim aspektima ovih mačaka, od njihovog porekla i izgleda do njihovog karaktera, nege i zdravstvenih aspekata.

Poreklo i istorija

Poreklo Sfinks Macaka

Sfinks macka nije stara rasa kao što su npr. persijske mačke ili sijamske mačke. Njihovo poreklo datira iz relativno skorijih vremena. Prve mačke iz ove rase su se pojavile u Kanadi 1966. godine kao posledica genetske mutacije koja je rezultirala potpunim nedostatkom dlake.

Iako su prve Sfinks mačke nastale spontano, kasnije su se uzgajale selektivno kako bi se očuvala ova karakteristična crta. Danas su ove mačke priznate kao rasa od strane mnogih udruženja širom sveta.

Izgled

Sfinks Macke Izgled

Kada se prvi put susretnete sa Sfinks mačkom, odmah ćete primetiti njen jedinstven izgled. Imaju izduženu glavu sa velikim kosim očima i velikim ušima. Na dodir, njihova koža je meka i baršunasta, a često možete primetiti vrlo fine i kratke dlačice na njihovim telima koje su gotovo nevidljive golim okom.

Boja njihove kože može varirati od različitih nijansi, uključujući bele, crne, šarene ili tačkaste kombinacije.

Karakter i ponašanje

Ono što čini Sfinks mačke posebnim nije samo njihov izgled, već i karakter koji je često opisan kao kombinacija mačaka, pasa, majmuna i dece (zvuči interesantno, zar ne). Ove mačke su izuzetno inteligentne, znatiželjne i društvene. Vole da budu u centru pažnje i često su spremne da se igraju i komuniciraju sa svojim vlasnicima.

To ih čini odličnim izborom za porodice sa decom i drugim kućnim ljubimcima. Sfinks mačke su veoma privržene svojim vlasnicima i često umeju da prate svakog člana porodice. Nisu sklone agresivnom ponašanju i vrlo su ljubazne prema strancima.

Nega

Nega Sfinks Macke

Iako su poznate po svojoj golišavoj koži, Sfinks mačke i dalje zahtevaju posebnu negu. Njihova koža je prirodno masna, što znači da se brže zaprlja i zahteva redovno kupanje. Preporučuje se da se ove mačke kupaju jednom nedeljno ili po potrebi.

Takođe je važno koristiti šampone koji su specijalno namenjeni ovim mačkama kako bi se sačuvala prirodna ravnoteža njihove kože. Osim kupanja, treba voditi računa i o njihovim očima i ušima, i redovno ih čistiti kako bi se sprečile infekcije. Pored toga, neophodno je i redovno čišćenje zuba.

Zdravstveni aspekti

Sfinks mačke, iako uglavnom zdrave, nisu imune na zdravstvene probleme. Postoje određeni zdravstveni aspekti koje treba imati na umu ako razmišljate o tome da postanete vlasnik ove mace. Neki od čestih zdravstvenih problema kod Sfinks mačaka uključuju:

  • Hipertrofična kardiomiopatija: Ovo je srčana bolest, te je važno redovno pratiti njihovo srce i tražiti savete od veterinara.
  • Oboljenja desni: Kao i druge mačke, Sfinks mačke su podložne oboljenjima desni. Redovno čišćenje zuba i praćenje oralnog zdravlja je ključno.
  • Kožni poremećaji: Zbog svoje golišave kože, Sfinks mačke su podložne raznim kožnim problemima kao što su osip, akne i infekcije. Redovno čišćenje i održavanje kože može pomoći u prevenciji ovih problema.
  • Osetljivost na vremenske uslove: Sfinks mačke su osetljive na sunčevu svetlost i hladno vreme. Treba ih zaštititi od prekomernog izlaganja suncu i hladnoći

Ishrana

Sfinks Macke Ishrana

Pravilna ishrana je esencijalna za dobro zdravlje svake mačke. Važno je pružiti im uravnoteženu ishranu koja sadrži sve potrebne hranljive materije. Njihova specifična koža, zahteva poseban unos proteina kako bi ostala zdrava i jaka. Birajte hranu koja sadrži visok nivo proteina, a meso je odličan izvor.

Pored toga, masne kiseline, poput omega-3 i omega-6, takođe igraju važnu ulogu u održavanju zdrave kože i sjajne dlake. Hrana koju birate treba da bude bogata ovim masnim kiselinama. Losos, laneno seme i riblje ulje su dobri izvori.

Sfinks mačke su sklone dehidrataciji zbog svoje golišave kože. Obezbedite im dovoljno sveže vode kako bi održali hidrataciju. Možete se posavetovati sa veterinarom ili stručnjakom za ishranu kućnih ljubimaca kako biste odabrali pravu vrstu hrane za svoju macu.

Vežbanje

Iako su ove mačke poznate po svom opuštenom karakteru, redovno vežbanje je i dalje važno za održavanje njihove fizičke forme. Sfinks mačke vole da se igraju, tako da će interaktivne igračke i vreme provedeno u igri biti odličan način da ostanu aktivne i zdrave.

Zaštita od sunca i hladnoće

Sfinks macke i izlozenost suncu

Kao što smo već napomenuli, Sfinks mačke su osetljive na sunčevu svetlost i hladno vreme. Sunčeva svetlost može izazvati opekotine na njihovoj koži, posebno na nosu i ušima. Stoga je važno ograničiti njihovu izloženost suncu i obezbediti im hlad u toplim letnjim mesecima.

Takođe, tokom hladnih zimskih dana, treba ih zaštititi od hladnoće i vetra kako bi se sprečilo smrzavanje.

Socijalizacija i pažnja

Ove mačke su veoma društvene i vole da budu u blizini svojih vlasnika. Potrebno je da im posvetite dovoljno vremena i pažnje kako biste ojačali vašu vezu i osigurali njihovu sreću. Interakcija, igra i ljubav su ključni faktori za dobrobit ovih mačaka.

Razmislite o društvenim aktivnostima koje će ih stimulisati i zabaviti.

Pitanja i odgovori

Da li Sfinks mačke zaista nemaju nimalo dlake?

Iako Sfinks mačke izgledaju potpuno bez dlake, imaju veoma tanke i kratke dlačice koje su gotovo nevidljive golim okom. Po tome se razlikuju od potpuno golih životinja.

Da li Sfinks mačke zaista podsećaju na pse u pogledu ponašanja?

Da, ove mačke su poznate po svom društvenom i privrženom karakteru, te se često porede sa psima zbog svoje ljubaznosti i igračkog ponašanja.

Da li Sfinks macke zahtevaju posebnu ishranu zbog svoje golišave kože?

Ne zahtevaju posebnu ishranu, ali je važno da im obezbedite uravnoteženu i kvalitetnu hranu koja će zadovoljiti njihove nutritivne potrebe.

Koliko dugo Sfinks mačke mogu živeti?

Sfinks mačke obično imaju sličan životni vek kao i druge mačke, što je oko 15-20 godina ili čak i duže ako su pravilno negovane i zdrave.

Da li Sfinks mačke izazivaju alergiju kod ljudi?

Iako se Sfinks macke često opisuju kao hipoalergenske, mogu izazvati alergijske reakcije kod ljudi zbog drugih izvora alergija, kao što su pljuvačka i perut. Važno je da potencijalni vlasnici budu svesni ovog faktora pre nego što se odluče za ovu rasu.

Zaključak

Sfinks mačka je neobična rasa koja privlači pažnju svojim izgledom i karakterom. Potiču iz Kanade i zahtevaju posebnu negu kako bi ostale zdrave i sretne. Njihova inteligencija i privrženost će vas potpuno osvojiti, i zbog toga su odličan izbor za porodice i ljude koji su spremni da im pruže ljubav i pažnju.

Međutim, pre nego što se odlučite da postanete vlasnik ove mačke, važno je da se informišete o njihovim specifičnim potrebama i zdravstvenim aspektima kako biste bili spremni za brigu o ovoj jedinstvenoj i divnoj rasi.