Sve što treba da znate o američkom Staford Terijeru

Psi
Staford Terijer

Američki staford terijer je rasa koja često izaziva različite reakcije kod ljudi. Dok ga neki smatraju najvernijim i najodanijim prijateljem, drugi ga često pogrešno doživljavaju kao veoma opasnog i ne žele ga tu svojoj blizini.

Međutim, ono što je sigurno jeste da je ovo pas sa snažnim karakterom i velikim srcem.

Ukoliko niste sigurni da li je ovo pravi ljubimac za vas, u ovom tekstu ćete se upoznati sa svim što treba da znate o ovoj posebnoj rasi, njenom poreklu, karakteristikama, potrebama i načinima dresure. Otkrićete zašto je američki staford terijer toliko poseban i kako može postati idealan član vaše porodice.

Izgled i karakteristike

American Staffordshire Terrier

Američki Staford Terijer je srednje velika rasa koja ostavlja utisak velike snage za svoju veličinu. Mišićav je, ali agilan i graciozan, veoma svestan svoje okoline. Ne treba ga mešati sa Američkim Pit Bull Terijerom – iako imaju slično poreklo, to su dve različite rase.

Karakteristika Mužjaci Ženke
Visina 46-48 cm 43-46 cm
Težina 18-32 kg 18-32 kg
Dlaka Kratka i glatka Kratka i glatka
Boja Crna, riđa, crvena, bela, plava, čvrsta, delimična ili šarana. Crna, riđa, crvena, bela, plava, čvrsta, delimična ili šarana.

Ukoliko želite da saznate nešto više i o karakteristikama nekih drugih vrsta, kao što je recimo srednji Šnaucer, pročitajte naš drugi članak.

Temperament

Kada je reč o temperamentu, Američki Staford Terijer je poznat po svojoj odanosti i ljubavi prema ljudima. Izuzetno je inteligentan i voli da ugađa svom vlasniku. Vrlo je energičan i pokretan. Opisan je kao “samopouzdan, pametan i dobroćudan” od strane Američkog kinološkog kluba.

Veoma su zaštitnički nastrojeni prema svojim vlasnicima, a sa druge strane umeju da budu i velike maze sa decom.Takođe su veoma dobri i sa drugim kućnim ljubimcima, što ih čini idealnim za porodice.

Zdravstveni aspekti rase

staford

Američki Staford Terijeri su generalno zdravi psi, ali kao i svaka rasa, podložni su određenim zdravstvenim problemima. Neki od najčešćih su displazija kukova, alergije i srčani problemi.

Nasledne bolesti

Ovi psi mogu biti podložni određenim naslednim bolestima:

  • Displazija kukova je stanje gde se kukova ne razvija pravilno, što može dovesti do artritisa i bola.
  • Katarakta može zamagliti oči psa i dovesti do slepila.
  • Hipotireoza je stanje gde štitna žlezda ne proizvodi dovoljno hormona, što može dovesti do gojenja, gubitka dlake i drugih simptoma.

Prevencija i nega

Redovni veterinarski pregledi su ključni za rano otkrivanje i lečenje ovih bolesti. Takođe, pravilna ishrana, redovno vežbanje i izbegavanje prekomerne težine mogu pomoći u smanjenju rizika od mnogih zdravstvenih problema.

Takođe, vodite računa da vaš ljubimac bude redovno vakcinisan i da prima preventivne tretmane protiv parazita kao što su buve i krpelji.

Ishrana

American Stafford ishrana

Pravilna ishrana je ključna za održavanje zdravlja i vitalnosti vašeg psa.

Kvalitetna hrana za pse trebala bi biti bogata proteinima, sa dobrim izvorima mesa kao glavnim sastojkom. Izbegavajte hranu koja sadrži puno punila, kao što su kukuruz i soja. S obzirom na to da je ova rasa podložna alergijama, najbolje bi bilo da razmotrite hranu bez žitarica.

Količina i učestalost hranjenja

Odrasli Američki Staford Terijeri obično jedu dva puta dnevno. Količina hrane zavisiće od veličine, težine, starosti i nivoa aktivnosti vašeg psa. Uvek se konsultujte sa veterinarom o najboljoj ishrani za vašeg ljubimca.

Količina Učestalost
Odrasli psi 1,5 do 2,5 šolje suve hrane dnevno. Dva puta dnevno (ujutru i uveče).
Štenci Količina zavisi od starosti i težine, ali generalno više kalorija i hranljivih sastojaka je potrebno. Tri puta dnevno do šest meseci starosti, zatim dva puta dnevno.

Vežbanje i Aktivnosti

AMERICAN STAFFORDSHIRE training

Američki Staford Terijeri su energični psi koji zahtevaju redovno vežbanje kako bi ostali srećni i zdravi.

Oni uživaju u dugim šetnjama, trčanju i igrama hvatanja. Takođe su odlični plivači, pa ako imate pristup nekom jezeru ili bazenu, to može biti odličan vid vežbanja.

Mentalna stimulacija

Pored fizičke aktivnosti, ovi psi takođe zahtevaju mentalnu stimulaciju. Igre koje stimulišu um, kao što su igre sa skrivanjem poslastica ili interaktivne igračke, mogu pomoći u održavanju njihove oštrine.

Socijalizacija i Trening

AmStaff Dog Owners

Rana socijalizacija je ključna za razvoj dobro zaokruženog i uravnoteženog psa. Izlaganje šteneta različitim ljudima, mestima, zvucima i situacijama može pomoći u sprečavanju straha i agresivnosti u budućnosti. Takođe, omogućava psu da postane prilagodljiviji i sigurniji u različitim okruženjima.

Metode treninga

Kao i sa svakim psom, neophodno je da budete strpljivi i dosledni prilikom njegove dresure. Ovaj pas je vrlo inteligentan i brzo uči, ali može se desiti da iskoristiti vašu nedoslednost.

Važno je da uspostavite jasne granice i pružite mu osećaj sigurnosti i poverenja dok je još štene.

Ono što vam može olakšati čitav proces jeste nagrađivanje i pozitivna motivacija. Kaznene metode mogu biti kontraproduktivne i dovesti do nepoželjnog ponašanja.

Grooming i Nega

grooming an AmStaff

Iako Američki Staford Terijer nema dugu dlaku koja zahteva redovno šišanje, ipak ima određene potrebe kada je u pitanju održavanje dlake.

Njihova kratka i gusta dlaka zahteva redovno četkanje kako bi se uklonila mrtva dlaka i održala koža zdravom. Korišćenje četke sa čvrstim čekinjama jednom nedeljno obično je dovoljno. Takođe, kupanje obavljajte samo kada je to potrebno, koristeći šampon specifičan za pse.

Nokte bi trebalo redovno skraćivati kako bi se sprečilo pucanje ili lomljenje. Redovno im proveravajte uši i čistite ih kako bi se sprečile infekcije.

Pitanja i odgovori

Koliko dugo živi Američki Staford Terijer?

Prosečan životni vek ove rase je između 12 i 14 godina, mada neki mogu živeti i duže uz pravilnu negu i ishranu.

Da li ovi psi imaju tendenciju da laju puno?

Ne nužno. Mogu lajati kako bi upozorili na nešto ili iz igre, ali generalno nisu poznati kao rasa koja preterano laje bez razloga.

Koliko često bi trebalo da vodim svog Američkog Staford Terijera na veterinarske preglede?

Američki staford terijer

Preporučuje se da vodite svog ljubimca na godišnje sistematske preglede, ali za štence i starije pse će možda biti potrebne malo češće posete.

Da li je Američki Staford Terijer pogodan za stanovanje u stanu?

Da, ovaj pas može živeti u stanu pod uslovom da mu se obezbedi dovoljno fizičke aktivnosti i šetnji. Važno je da ga redovno izvodite napolje kako bi trošio svoju energiju.

Šta treba uzeti u obzir pri odabiru hrane za Američkog Staford Terijera?

Važno je osigurati pravilnu ishranu bogatu proteinima. Izbegavajte hranu koja sadrži veštačke konzervanse, boje i arome. Umesto toga, tražite hranu koja koristi prirodne konzervanse poput vitamina C i E.

Neki Američki Staford Terijeri mogu biti osetljivi na određene sastojke, pa je važno pratiti znakove alergija, kao što su svrab, crvenilo ili probavni problemi.

Zaključak

Američki Staford Terijer je posebna rasa koja zahteva i poseban pristup u odgajanju i vaspitanju. Iako važi za psa sa nezgodnim karakterom, uz pravilan trening i socijalizaciju, može postati odan i poslušan ljubimac.

Pažnja, doslednost i ljubav su ključni u odnosu sa ovim psom. Na taj način možete oblikovati njegovo ponašanje i razviti zdrav odnos temeljen na poverenju.

Uz pravilnu ishranu bogatu proteinima i redovnu fizičku aktivnost, američki Staford Terijer će biti srećan, uravnotežen i pun energije. Zato ne oklevajte, nećete pogrešiti sa ovom rasom.