Istorija

FK Novi Pazar osnovan je davne 1928. godine. Po osnivanju klub je nosio naziv “Sandžak“, a kasnije “Dezeva“. Fuzijom FK “Dezeva” i FK “Ras” postao je sadašnji FK “Novi Pazar” davne 1962. godine.Bio je amaterski prvak u bivšoj SFRJ, član II lige grupa Istok, član Jedinstvene II lige na nivou bivše SFRJ. Dva puta je izborio baraž za I Saveznu ligu, nažalost oba puta je poražen. Prvi poraz pretrpeo je od Sutjeske iz Nikšića, a drugi od Slobode iz Užica.

Novi Pazar je 2002. godine izbačen u Srpsku ligu, koja je treća po redu u Srbiji, ali se posle samo jedne sezone efikasno vratio u Prvu ligu Srbije. Do 2011. godine tim je konstantno igrao u Prvoj ligi Srbije. Te 2011. godine klub je zauzeo treće mesto koje nije vodilo dalje, ali se ipak plasirao u Super ligu jer klub koji je osvojio prvo mesto nije bio u dobroj finansijskoj situaciji i nije imao dobru infrastrukturu tako da je to mesto zauzeo FK Novi Pazar. Sezona 2011/2012. je bila prva sezona u istoriji kluba u elitnom rangu. Štoper Ivan Babić će ostati upamćen u istoriji FK Novi Pazar kao prvi igrač koji je postigao gol za FK Novi Pazar u Super ligi.

Najuspešniji fudbaleri:
Gegić Abdulah – trener FK Partizan u finalu KEŠ-a,Ugljanin Ismet Ugljanin Ćupe – fudbaler FK Partizan, FK Radnički Niš i FK Spartak Subotica,Župic Bajro – fudbaler FK Partizan,Beširović Rahim-Tarzan – fudbaler FK Partizan i FK Buducnost iz Podgorice.

 

Isechci iz novina iz 1983. ’84. ’85.